Lidem ve Slezské Ostravě pomohou sociální pracovnice

4. únor 2009

Slezská Ostrava zaměstnala dvě sociální pracovnice, které mají pomáhat v takzvaných vyloučených lokalitách. Jde hlavně o oblast Hrušova, kde žijí převážně Romové. Radnice zároveň řeší, jak s lokalitou dále naložit. Měla pomoci i vládní Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách.

Dluhy, drogy, kriminalita, nezaměstnanost a nízké vzdělání. Problémy, se kterými se potýkají obyvatelé ghett. Ve vyloučených lokalitách žijí ve Slezské Ostravě podle odhadů 4000 lidí. Zejména Riegerově ulici teď pomáhají dvě nové sociální pracovnice.

"Dohlížejí na to, aby děti chodily řádně do školy. Na to, aby rodiny s dětmi chodily řádně k lékaři, aby se v lokalitě zmírnilo zakládání nových skládek, aby se nerušil noční klid. Aby se občanské soužití v té lokalitě nějak zlepšilo," upřesňuje starosta obvodu Antonín Maštalíř.

Riegerova ulice je nejpalčivější lokalitou ve Slezské Ostravě. Pomoci jí měla i vládní agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách. Domy měla získat nezisková organizace. S nájemníky by pracovala, a to nejen v sociální oblasti, ale také například na opravě domů.

Radnice podle starosty Maštalíře měla slíbeny dva až tři miliony korun. "Personálně máme všechno připraveno, jen čekáme, co bude dál. Pokud se nebude ze strany státu nic dít, jsem připraven lokalitu nabídnout k prodeji, jak jsme to měli původně v plánu," upozorňuje starosta.

Agentura prostřednictvím zastupujícího ředitele Jozefa Murína vzkázala, že se Slezskou Ostravou počítá i nadále. Teď hledá nového ředitele, který bude pracovat na konkrétních krocích. První projekty by se v rámci Česka měly začít realizovat během letošního roku. Jestli a kdy agentura podpoří tento konkrétní plán slezskoostravské radnice, ale jasné není.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu