Většině Opavanů se Slezanka nelíbí

3. březen 2009
Zprávy , Zprávy

Opavský magistrát dnes zveřejnil výsledky nevšedního průzkumu veřejného mínění. Vyplývá z nich, že osmi z deseti obyvatel města se příliš nelíbí jádro památkové zóny - tedy Horní náměstí. Jde především o kontroverzní panelové obchodní centrum Slezanka, o jehož případné demolici se v Opavě mluví už řadu let. Průzkum ale také jasně naznačil, jak choulostivou věcí to vlastně je.

Dvěma třetinám obyvatel se dvoupatrová Slezanka poplatná někdejší architektuře nelíbí. Zejména když stojí v samotném srdci Opavy. Jenže je tady jedno velké ale: "Kdybychom brali urbanistiku jak to tady bylo dřív, tak asi se nehodí. Ale jsem zvyklý chodit do těch obchodů," říká jeden z obyvatelů. Jiný má zase strach, co by na místě Slezanky mohlo vzniknout.

Tito dva muži patří mezi opavskou většinu. Slezanka podle nich není vůbec pěkná, ale demolice - to by bylo příliš. Zvykli si tady nakupovat a zbourání by bylo velkým rizikem.

Primátor Zbyněk Stanjura slibuje v každém případě velkou veřejnou debatu o tom, co dále s obchodním centrem. Zda přijedou buldozery a nebo pouze zedníci. "Rozhodující pro úspěch celé té změny bude, co tam má vzniknout," podotýká primátor.

Z průzkumu také vyčtete zajímavý detail. Pro Opavany patří mezi naprosto nejcennější domy ve městě radnice a Slezské divadlo. Radnice je napravo a divadlo nalevo od Slezanky. Podle náměstka primátora Jaroslava Horáka další důvod, proč s tímto panelovým pozůstatkem předrevolučního stavění něco rázného udělat.

Město už má podepsanou kupní smlouvu se současným majitelem Slezanky. A teď čeká, která banka na to půjčí astronomickou částku - více než čtvrt miliardy korun. Už v dubnu by mělo být jasněji na jednání opavského zastupitelstva.

autor: mrk
Spustit audio