Policie chystá další obvinění za tragédii ve Studénce

11. březen 2009

Vyšetřování tragické nehody ve Studénce směřuje k trestnímu stíhání několika dalších lidí. Policie už připravuje nová obvinění. Potvrdil to hlavní vyšetřovatel případu. Opírá se přitom o závěry rozsáhlé expertízy, kterou zpracoval profesor z ČVUT Jiří Studnička.

Expert zjistil, že stavaři udělali celou řadu chyb. Podpůrná konstrukce měla malou rezervu a nepůsobila tak, jak měla. "Je tam mnoho zanedbání počínaje projektem, technologickými postupy a také tím, co se skutečně na stavbě dělo. Podpůrná konstrukce byla navržena s malou rezervou a při stavbě pak došlo k určitým pochybením," potvrdil Českému rozhlasu Ostrava autor posudku z ČVUT.

Hlavní vyšetřovatel už proto připravuje trestní stíhání několika dalších lidí, kteří jsou zodpovědní za pád mostu na kolejiště. Potvrdil také, že obvinění se bude týkat i pracovníků firmy, která zodpovídala za celou stavbu. Hlavním dodavatelem byla společnost ODS-Dopravní stavby Ostrava.

"Z našich expertíz vyplývá, že nejpravděpodobnější příčinou pádu mostu byly chyby při manipulaci s mostní konstrukcí. A ty byly plně v kompetenci našeho sudbodavatele. Nikdy jsme se nechtěli zříci odpovědnosti, ale necítíme se jakkoli vinni," řekl pak mluvčí firmy ODS-Dopravní stavby Ostrava Jindřich Vaněk.

Trestnímu stíhání zatím čelí dva inženýři ze subdodavatelské firmy Bögl & Krýsl. Policisté ale intenzivně prověřují právě i pracovníky společnosti ODS-Dopravní stavby Ostrava.

"V podstatě na uvedené stavbě nebylo v pořádku vůbec nic. Podstatné činnosti byly maximálně zjednodušené, z hlediska bezpečnosti práce zjištěna vážná pochybení. Připravujeme konkrétní obvinění konkrétním osobám," uvedl vyšetřovatel případu Jiří Jicha.

K tragédii došlo loni 8. srpna, kdy do zřícené mostní konstrukce narazil mezinárodní rychlík Comenius. Po srážce zemřelo osm lidí, desítky dalších se zranily.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu