Obyvatelé Komárova mají naději na stavbu obchvatu

19. březen 2009
Zprávy , Zprávy

Opava-Komárov je už dlouhé roky ne jednou, ale v podstatě dvěma městskými částmi. Toto místo nepříjemně rozděluje široká čtyřproudová silnice a tamní obyvatelé zatím netuší, kdy se dočkají vytouženého obchvatu. Právě Komárov je jedním z úseků silnice I/11, kde ještě není rozhodnuto o podobě nové trasy. Naděje na řešení už ale existuje.

Z jedné strany na druhou v Komárově během dne prakticky nepřejdete. Pro tamního starostu Daniela Žídka je omezení dopravy přes městskou část největším úkolem. "Když jsem před deseti lety začal dělat starostu, první občan, který vešel do kanceláře, se mě ptal na to, jak to uděláme s tou Ostravskou ulicí," říká starosta.

Po dlouhé době nejistoty začalo svítat na lepší časy. V souvislosti s celkovou přeměnou silnice I/11 mezi Opavou a okrajem Ostravy je třeba vyřešit také Komárov. Opavský primátor Zbyněk Stanjura jednoznačně odmítá variantu pouhého rozšíření stávajícího průtahu. Zejména v okolí železničního přejezdu. Kvůli tomu by se totiž musely zbourat desítky domů.

"Myslíme si, že existují i jiná řešení. Třeba severní obchvat Komárova, který by v konečném důsledku mohl být i levnější. A současně nevezmeme několika desítkám rodin jejich domovy. Proto samospráva musí stát na straně těchto obyvatel," dodává primátor.

Víceméně stejný názor má i kraj a stát, takže severní obchvat Komárova je v tuto chvíli nejpravděpodobnější. I když bude nutné jednat také s okolními obcemi zejména s Velkými Hošticemi. Je to trasa vedoucí po estakádě mimo jiné i v záplavové oblasti.

"Řeší jednak záplavové území, řeší vyhnutí se podjezdu pod železnicí. Budeme zpracovávat ještě asi i jižní variantu. Potrvá ale ještě zhruba deset jedenáct let, než se stavba zrealizuje," upozorňuje starosta Žídek.

Přirovnává to ke světlu na konci tunelu, které možná vrátí Komárovu alespoň částečně původní ucelený tvar a lidé se nebudou moci rozmýšlet, jestli má vůbec smysl prodírat se kolonami aut na druhou stranu.

autor: mrk
Spustit audio