Novojičínská radnice chce z centra vytěsnit hazard

1. duben 2009
Zprávy , Zprávy

Radnice v Novém Jičíně hodlá bojovat proti hazardu. Chce omezit počet heren s výherními automaty a vytěsnit je z městského centra. Nová vyhláška má také zamezit vzniku dalších takovýchto zařízení. Vedení města se ale obává, že provozovatelé heren vymění staré automaty za nové videoterminály, které radnice regulovat nemůže.

Novojičínský starosta Ivan Týle se obává hlavně situace, kdy provozovatelé vymění stávající výherní automaty za moderní videoterminály, se kterými současná právní norma nepočítá.

"Ta obava tady je a myslím si, že to je docela nehorázný podvod na samosprávách, kdy povolovací akt si uzurpovalo pár úředníků na ministerstvu financí a městu ani ze zákona není umožněno do tohoto procesu vstupovat," upozornil starosta.

Ministerstvo financí o problémech ví. "Ministerstvo chystá zcela nový loterijní zákon, kde tuto otázku chceme řešit a chceme řešit i pravomoci obcí. Takže si uvědomujeme, že stávající legislativa je nedostatečná, že zde technický pokrok předběhl legislativu a že opravdu jde o mezeru v zákoně. Chceme to změnit," potvrzuje mluvčí Ondřej Jakob.

Své zkušenosti s obcházením vyhlášky mají například v Bohumíně. Starosta a senátor Petr Vícha proto společně s dalšími senátory prosadil novelu stávajícího loterijního zákona.

"Ministerstvo financí nám - a my si myslíme, že v rozporu se zákonem - začalo povolovat do těch míst právě videoterminály. A jsme ve stejném problému, jako jsme byli na začátku. Zákon je nejasný, takže jsme s kolegy ze Senátu připravili novelu," dodal Vícha.

Poslanec Pavel Němec pomáhal prosadit novelu v Senátu, teď by se jí měla zabývat sněmovna. "Má tam dva základní body. Zaprvé, že obec bude povinně účastníkem toho řízení a ministerstvo nebude moci ji obejít a zadruhé, když bude obec vydávat vyhlášku, bude moci regulovat nejen klasické přístroje ale i terminály," vysvětlil Němec.

Ve sněmovně se tak současně ocitnou hned dva návrhy, jak situaci s výherními videoterminály řešit. Na jedné straně novela stávajícího zákona, na straně druhé zákon zcela nový.

autor: Petr Havránek
Spustit audio