Ostravská koksovna ukončí výrobu, o práci přijde 500 lidí

19. květen 2009
Zprávy , Zprávy

Ostravská koksovna Jan Šverma skončí výrobu už v tomto roce a výpověď dostanou stovky zaměstnanců. Tento krok byl přitom v plánu až v roce 2011, ale všechno urychlila nízká poptávka po koksu v Evropě. Koksovnu Jan Šverma pohltí koksovna Svoboda, kde se postupně zvyšuje kapacita výroby.

Část zaměstnanců uzavírané koksovny přejde v rámci centralizace výroby na koksovnu Svoboda, některá pracovní místa však zaniknou. Celkový počet zaměstnanců společnosti OKK, kterých je nyní téměř 1200, se tak v důsledku přesunu výroby sníží přibližně o 500 lidí.

"Pro zaměstnance, kteří musí společnost opustit, máme připraven nadstandardní sociální program. Jde především o odstupné ve výši šestnáctinásobku měsíční mzdy podle odpracovaných let," řekl mluvčí mateřské společnosti OKD Vladislav Sobol.

Obě koksárenské baterie v závodu Jan Šverma v Ostravě-Mariánských Horách budou odstaveny ve třetím čtvrtletí tohoto roku. Bezprostředně poté bude následovat demontáž některých zařízení, celkové vyčištění areálu a odstranění staré ekologické zátěže.

autor: mrk
Spustit audio