Univerzita je připravena na vznik lékařské fakulty

20. květen 2009

Ostravská univerzita hlásí, že podklady pro vznik lékařské fakulty jsou hotové. Jestli budou v krajské metropoli studovat medici, teď budou několik měsíců rozhodovat příslušná ministerstva. Zapotřebí je i souhlas odborných společností.

Akreditační komise dostane v následujících měsících osmisetstránkový dokument. Komise má posoudit, jestli se v Ostravě budou moci studenti hlásit na obor všeobecné lékařství, a to od školního roku 2010/11.

"Je jasné, co by se na lékařské fakultě učilo, kdo by to vyučoval, s jakým zázemím technickým i nemovitosti, to znamená budovy, ve kterých by se učilo. Tento akreditační spis byl odeslán na ministerstvo zdravotnictví. To je vůbec první instituce, která se touto věcí bude zabývat," potvrzuje mluvčí Ostravské univerzity Eva Kijonková.

Se vznikem lékařské fakulty v Ostravě musí například souhlasit i Česká lékařské společnost Jana Evangelisty Purkyně anebo Lékařský odborový klub - Svaz českých lékařů.

Už teď je jasné, že nejprve vznikne studijní obor všeobecné lékařství, a to na stávající zdravotní fakultě. Ta by se později na lékařskou měla přejmenovat a nabízet i studium dalších oborů, například stomatologie.

Vedení města Ostravy už vznik nové fakulty podpořila 17 miliony korun. "Ostravská univerzita má celou řadu pozemků a hlavně budov v bývalém areálu fakultní nemocnice v Ostravě-Zábřehu ve výpůjčce až do roku 2019. My už jsme jim dvě budovy předali, do červnového zastupitelstva míří další dvě budovy jako dar a o dalších budovách jednáme," říká náměstek primátora Lukáš Ženatý.

Ostravská univerzita si nechala zpracovat i průzkum, ze kterého vyplynulo, že 60 procent středoškoláků v regionu, kteří chtějí studovat medicínu, by rádo navštěvovalo právě novou fakultu. Odpadlo by totiž nákladné cestování. Zájem ale mají i slovenští studenti. Právě za hranicemi našla univerzita i řadu odborníků, kteří mají na nové fakultě působit jako pedagogové.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu