Ničivá povodeň si vyžádala už deset obětí

25. červen 2009

Oběti na životech, škody na majetku počítané ve stovkách milionů korun. Taková je bilance povodní, které postihly Moravskoslezský kraj. Podle oficiálních informací si záplavy na severní a střední Moravě vyžádaly už deset obětí. Šest lidí se utopilo na Novojičínsku a Hranicku, další čtyři se nedočkali lékařské péče.

Nejhorší situaci zažili v noci na dnešek lidé na Novojičínsku. Přímo v Novém Jičíně voda napáchala nejvíce škod v místní části Žilina a v přilehlých obcích Kunín, Životice a Šenov u Nového Jičína. Hladiny vodních toků se tu začaly po vydatném dešti zvedat včera pozdě večer. Mnozí lidé v jejich okolí stihli zachránit jen to nejnutnější.

"Hrůza! Všechno nám to zůstalo v plotě, co nesla Jičínka ten maras," říká povodní postižená paní Blažena Ručková. Bydlí v blízkosti říčky Jičínky v Šenově u Nového Jičína už mnoho let, podobné řádění živlů ale nepamatuje. Dnes spolu s příbuznými počítala škody na majetku.

Během záplav evakuovali na Novojičínsku desítky lidí. Mimo jiné i obyvatele penzionu pro seniory. Valící se voda totiž porušila plynovod, z něhož pak do okolí unikal plyn. Starosta Nového Jičína Ivan Týle si stěžuje na liknavý přístup společnosti RWE. Na únik prý nereagovala včas.

"Tak masivní únik plynu jim byl oznámen zhruba před desátou hodinou a teprve po jedné hodině, a to až pod pohrůžkou podání trestního oznámení, došlo k zastavení úniku, který ohrožoval celou lokalitu. Považuji to za naprosto bezprecedentní selhání," říká starosta.

Mluvčí společnosti RWE Jiří Bezděk jakékoli pochybení odmítá. Technici podle něj řešili situaci hned, jak to bylo možné. "Jakmile jim voda umožnila přístup k trasovým uzávěrům, byly okamžitě odstaveny, což bylo přesně v 23:20. Ještě potom další desítky minut plyn samozřejmě z potrubí samovolně uniká, aby se vyprázdnil tlak a nakumulovaná energie," vysvětlil mluvčí.

O oblastech postižených povodní dnes jednala bezpečnostní rada státu. "Záchranné práce byly v dopoledních hodinách ukončeny. Přeměňují se v práce na odstraňování škod, na obnově území," shrnul aktuální situaci v postiženém regionu premiér Jan Fischer.

Spustit audio

Více z pořadu