Záplavy na Moravě a ve Slezsku mají už 13 obětí

28. červen 2009
Zprávy

Policisté nalezli v noci v Bergově, části obce Vlčice na Jesenicku, mrtvolu sedmačtyřicetiletého muže. Jedná se již o třináctou oběť červnových záplav na Moravě. V sobotu v jiné části Vlčic, ve Vojtovicích, utonul velitel místních dobrovolných hasičů. Na Jesenicku tak při povodni zemřel druhý člověk.

Situace v povodněmi postižených oblastech Jesenicka se stabilizuje. Všechny požadavky obcí na zajištění těžké techniky a vojáků jsou průběžně uspokojovány, občané tak už na řadě míst mohli začít s desinfekcí a vysoušením objektů.

"Pokud se týká nasazení jiné techniky typu vysoušečů či desinfekčních prostředků, tak mohu konstatovat, že do Jeseníků bylo odesláno 200 kusů a další dvě stovky jsou v záloze. Byly tam také doručeny desinfekční prostředky," upřesnil olomoucký hejtman Martin Tesařík.

Stovky lidí na Jesenicku a Novojičínsku zůstávají bez elektrické energie. Od dnešního dne jsou navíc na Novojičínsku odříznuti od dodávek elektřiny odběratelé v Petřvaldíku a v místní části Studénky Dvořišťi, kde jsou tři trafostanice bez napětí. Zhruba 500 domácností je také bez plynu.

Záplavy už kromě severní a střední Moravy postihly také jižní Čechy, kde se voda přehnala přes Prachaticko a Strakonicko a část Českokrumlovska a Českobudějovicka. Hasiči museli evakuovat stovky lidí. Meteorologové navíc prodloužila výstrahu před přívalovými dešti až do středy. V těchto souvislostech se proto zítra ráno sejde Ústřední povodňová komise.


Důležité kontakty a jak pomoci postiženým obcím

Humanitární organizace ADRA nabírá dobrovolníky na pomoc Moravskoslezskému kraji zasaženému povodní, už zřídila možnost zasílat třicetikorunové dárcovské zprávy z mobilních telefonů. Na číslo 8 7777 je můžete posílat ve tvaru DMS-mezera-ADRA. Také můžete zaslat příspěvek na konto určené obětem živelných katastrof 99619961/0300, variabilní symbol 211.Humanitární organizace Člověk v tísni poskytne postiženým oblastem 500 tisíc korun a 200 zařízení pro vysoušení mokrých zdí. Vyhlásila veřejnou sbírku nazvanou Povodně 2009 a zřídila dárcovské konto s číslem 72 02 72 02/0300. Člověku v tísni můžete poslat peníze zprávou ve formě DMS-mezera-POVODNE09.Hasičský záchranný sbor zřídil pro občany mimořádnou krizovou linku s číslem 950 730 730. Hasiči vypracovali seznamy osob, které evakuovali z obcí na Novojičínsku, a z nemocnic postupně získávají seznamy ošetřovaných lidí.Aktuální stav na železnici lze zjistit na telefonu 840 112 113.

autoři: rak , tif
Spustit audio