V Českém Těšíně platí povinné čipování psů

14. červenec 2009
Zprávy , Zprávy

Také Český Těšín už patří k městům, ve kterých platí vyhláška o povinném čipování psů. Za prvních čtrnáct dnů její platnosti pejskaři projevili o toto elektronické označení svých čtyřnohých mazlíčků velký zájem. Radnice doufá i v úsporu financí, a to tím, že se vyhne nákladnému převážení nalezených psů do útulků.

Na území Českého Těšína je registrováno přibližně dva tisíce chovatelů psů. "Zájem občanů nechat si psy načipovat byl už za první dva týdny značný, protože zhruba 50 občanů navštívilo náš finanční odbor a nahlásilo číslo čipu svého psa," upřesňuje mluvčí těšínské radnice Dorota Havlíková.

Jaký je názor odborníka na tento moderní způsob označování psů, vysvětluje ostravský zvěrolékař Jiří Bednarský: "Je to vlastně jediná přesná metoda pro identifikaci psa. Narozdíl od tetování do ucha, které je u hodně psů nečitelné."

Samotný proces není pro zvíře nijak stresující. "Obnáší to jednu injekci, na kterou je pes zvyklý, protože celý život prochází nejrůznějším očkováním, takže to prostě bere jen jako jednu z těchto injekcí. Pes je pak nezaměnitelně označen a kdykoli a kdekoli je možné okamžitě najít jeho majitele a vrátit ho zpátky do domácího prostředí," potvrzuje kynolog a chovatel Radek Červinka.

Až do konce června příštího roku bude čipování psů v Českém Těšíně hradit radnice. Pak si tento úkon budou platit pejskaři sami. Podobnou vyhlášku, jaká od července platí v Českém Těšíně, už má v regionu například Karviná, Krnov, nebo Frýdek-Místek.

autor: Petr Havránek
Spustit audio