Tropické počasí přináší nebezpečí zdravotních komplikací

22. červenec 2009

Českou republiku zasáhla vlna tropického počasí. Ve vedrech bychom měli omezit fyzickou námahu a také pobyt na přímém slunci. Opatrní by měli být zejména kardiaci, astmatici a další chronicky nemocní. Pamatovat bychom měli na zvýšený příjem tekutin.

Dospělý člověk by měl v horku vypít asi tři litry nejlépe vody. Ostravská lékařka Pavla Svrčinová upozorňuje, že potíže s pitným režimem mají zejména děti a senioři. "Celé dopoledne nepijí a vzpomenou si na pití až k večeru a snaží se to dohnat najednou večer. Popíjet by se mělo po těch porcích dvě tři deci průběžně celý den," dodává lékařka.

Přestože nám lékaři doporučují, abychom se nepohybovali na přímém slunci, jsou profese, kde s tím nic nenaděláte. Například řídit auto v horku není žádný med. "Člověk si musí pořídit auto s klimatizací, protože v těch rozpálených vozech se opravdu nedá jezdit. Je to pak i o bezpečnosti silničního provozu, když člověk jede v takové zavařené konzervě," říká jeden z řidičů.

S tropickým počasím nic nenadělají ani zedníci. Musejí se s tím umět vyrovnat. "Tak už to chodí. Buď to člověk snese nebo ne. Nejhorší je to při pohybu ve výškách. Hlavně aby byla pokrývka hlavy a dostatek pití," říká zedník.

Pitný režim je v horku základem pro všechny. Také netučná jídla a lehké oblečení. To vše je důležité, říká mluvčí Nemocnice Třinec Lenka Franková. Horko totiž zvyšuje riziko mozkových příhod.

"Dehydratace organismu může vést v počátečním stádiu k závratím, těžším důsledkem ale může být právě cévní mozková příhoda. Horké počasí a s ním související dehydratace má na svědomí až 20procentní nárůst cévních mozkových příhod," upřesňuje mluvčí.

Tropické počasí bude gradovat zítra. Teploty by se mohly pohybovat až kolem 36 stupňů Celsia.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio

Více z pořadu