Evropské peníze podpoří výstavbu nových cyklostezek

28. červenec 2009

Miliony korun z Evropské unie zamíří do šesti obcí Moravskoslezského kraje na výstavbu cyklostezek. Celkem má vzniknout 27 kilometrů nových tras například na Opavsku, v Bohumíně, v Krnově a také Bílovci. Peníze na šest projektů rozdělí Regionální rada Moravskoslezsko.

Realizací současných šesti projektů stavba cyklostezek v regionu nekončí. Do konce roku 2013 má být z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko podpořena výstavba nových 100 kilometrů cyklostezek. Občané výstavbu nových kilometrů cyklistických tras vítají.

"Finančně nejnáročnější z těchto projektů je vznik takzvané Slezské magistrály. Naopak tím nejméně finančně náročným projektem je výstavba cyklostezky v Ostravě-Proskovicích, která navazuje na velkou nadregionální cyklostezku," potvrzuje mluvčí Regionální rady Moravskoslezsko Michal Sobek.

Přes 54 milionů korun ze stomilionové dotace spolkne Slezská magistrála. V Krnově a v Bohumíně postaví po třech kilometrech cyklostezky, v obou případech za 13 milionů korun. Další z cyklistických tratí povede z Bílovce na Skřipov.

"Ve směru na Opavsko, Vítkovsko a na Hradecko se vlastně pro cyklisty otvírá velmi krásná krajina a proto tam cyklisté velmi často jezdí. Bereme to jako přínos pro odlehčení dopravě a zejména pro bezpečnost cyklistů a případně i chodců," říká bílovecká starostka Sylva Kováčiková.

Po dokončení této první fáze výstavby v příštím roce se v úseku Bílovec - Skřipov zatím cyklisté svezou po přibližně 1,5 kilometru nové stezky za necelých 10 milionů korun. Do budoucna pak budou následovat další úseky.

autor: Petr Havránek
Spustit audio

Více z pořadu