Ve Studénce si připomněli výročí tragické nehody

8. srpen 2009
Zprávy , Zprávy

Dnes uplynul přesně rok od tragické železniční havárie ve Studénce. Pozůstalí, cestující i lidé, kteří je pomáhali zachraňovat položili kytice a zapálili svíčky poblíž místa neštěstí. První výročí si ve Studénce připomnělo zhruba 150 lidí.

Nedaleko mostu, do jehož zřícené konstrukce narazil mezinárodní vlak, uctili památku osmi mrtvých a devíti desítek zraněných cestujících z Čech, Polska i Ukrajiny. Pozůstalí, cestující i lidé, kteří pomáhali zachraňovat životy lidí se sešli poblíž železniční trati, kde po nehodě vzniklo provizorní pietní místo.

Přijel i cestující z osudného vlaku Jiří Šimsa z Havířova. Podle svých slov měl v osudném okamžiku štěstí. "Probral jsem se pod nějakými troskami, byl jsem v přední části druhého vagónu, jehož deformace skončila těsně před naším sedadlem. Vyhrabali jsme se z těch trosek a můj spolucestující mě vyvedl ven. Měl jsem roztrženou hlavu. Bylo to devatenáct stehů," vzpomíná pan Šimsa.

Uctít památku obětí přišel i strojvůdce Jiří Šindelář. Před rokem řídil vlak, který narazil do zřícené mostní konstrukce. Soupravu jedoucí více než 130 kilometrovou rychlostí se mu podařilo zbrzdit na 90 kilometrů v hodině ale střetu už zabránit nemohl.

"Jako kdyby to bylo včera, myšlenky se stále vracejí. Hrozně těžko se mi o tom teď hovoří, ale těch pár sekund před tou srážkou se už asi z mysli nevymaže. Psychiku, kterou strojvedoucí potřebuje, jsem definitivně ztratil a smířil jsem se s tím, že si už nezajezdím," dodal strojvůdce.

autor: mrk
Spustit audio