Na romské policejní asistenty chybějí peníze

26. srpen 2009

Romští policejní asistenti v Ostravě mají finanční potíže. Občanskému sdružení Vzájemné soužití letos na projekt Pomocná ruka chybí 200.000 korun, a tak řeší co dál. Asistenti fungují v sociálně vyloučených lokalitách, hlavně v Přívoze a ve Slezské Ostravě.

Řešíme nejrůznější problémy, říká David Holub. "Teď jsem měl případ, kdy jedna sousedka, která je neromského původu, přišla a stěžovala si na násilí Roma, který bydlí v přízemí. Umřela mu manželka a rozpil se. Tu sousedku napadl. Snažil jsem se to tam urovnat, aby do toho nemusela zasahovat policie a úspěšně. Dnes mi ta klientka děkuje," popisuje Holub.

Občanské sdružení Vzájemné soužití požádalo o mimořádnou dotaci ostravský magistrát. Radní ale 200.000 korun policejním asistentům poslat nechtějí. "Radní města většinou hlasů rozhodli o variantě doporučit neposkytnutí dotace Vzájemnému soužití ve výši 200.000 korun. Materiál bude takto předložen 23. září zastupitelům," potvrzuje mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská.

Ostrava už sdružení letos dala celkově na všechny projekty přes dva miliony korun. A vedení města říká, že se teď kvůli krizi škrtá, kde se dá.

Vedoucí týmu s oficiální názvem Pomocná ruka Ivana Kunstová dodala, že se nevzdávají. O pomoc požádají i kraj. Když neuspějí, hrozí, že místo asistentů čtyř budou jen tři. "Udělat nějaký přesun do jiného týmu, to je jediné možné řešení. Ale zatím doufáme, že ty finance prostě budou," doufá Kunstová.

Policejní asistenti fungují v Ostravě od roku 2003 a finanční problémy je provázejí pravidelně. Na začátku pomáhali hlavně v boji proti lichvě, teď jde především o potíže související s předlužením a drogami.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu