Desítky ostravských strážníků včetně velitelů se ulívaly

27. srpen 2009

Sledovací zařízení, které nechala Městská policie Ostrava v dubnu zkušebně nainstalovat do svých šesti služebních vozidel, odhalilo ulívání strážníků ve službě. Nedostatky vedení městské policie zjistilo celkem u 36 pracovníků.

V práci se ulívalo 36 ostravských strážníků včetně velitelů. Dva kvůli tomu už nenosí uniformu. Tak se dá jednoduše shrnout kontrola, ze strany vedení Městské policie Ostrava. Strážníci místo aby obcházeli ulice, seděli v zaparkovaných autech.

Co na to Ostravané, na jejichž bezpečí měli dohlížet?

0:00
/
0:00

Vedení městské policie Ostrava do šesti ze 30 služebních aut v dubnu nainstalovalo zařízení, které umí sledovat pohyb vozu a také určit, kdy se jede, kdy se stojí anebo vystupuje. Policejním šéfům se totiž nezdála spotřeba benzínu. Utajená kontrola ukázala, že byla vysoká, protože si strážníci při vysedávání v autech přitápěli.

"Museli jsme přistoupit i k tomu, že se dvěma strážníky jsme se rozloučili, některým strážníkům byly úplně odebrány osobní příplatky, některým byly sníženy na 50 procent a s některými pracovníky byly provedeny pohovory, kdy jim byla dána doba na odstranění nedostatků v práci," potvrdil ředitel městské policie Zdeněk Harazim.

Ostravského primátora Petra Kajnara výsledky kontroly u strážníků nepřekvapily. "Protože vlastně jsem přistupoval k reformě městské policie taky s tím vědomím, že se tyto věci dějí, protože jako občan jsem to viděl na vlastní oči. Čili celá reforma směřovala k tomu, abychom ty lidi vlastně upozornili na to, že jsou placeni za to, aby byli v ulicích, ne aby někde spali," dodal primátor.

Podle nové koncepce pracují ostravští strážníci od ledna. Obecně jde o to, aby více pomáhali lidem a méně pokutovali v dopravě. Elektronickou knihou jízd chce vedení městské policie během několika týdnu vybavit všechna služební auta. Pro policisty nakoupí i 150 takzvaných nouzových tlačítek. Zařízení přivolá posily, zpětně ale umožní zjistit, kde se strážníci pohybovali.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu