Novojičínská trať je od povodní stále neprůjezdná

2. září 2009

Zničená a neprůjezdná stále zůstává jednokolejná železniční trať mezi Novým Jičínem a Hostašovicemi po červnové povodni. Obyvatelé musejí v tomto úseku využívat náhradní autobusovou dopravu. O dalším osudu trati do této chvíle stále ještě není rozhodnuto.

V současné době probíhá jednání mezi starosty zúčastněných obcí - Nový Jičín, Hostašovice, Mořkov a Hodslavice o postupu vůči Českým drahám. "Byli bychom velmi rádi, kdyby mohlo být vyvoláno jednání mezi Českými drahami a krajem o dalším osudu této železnice. Jsme připraveni i odstoupit od původního záměru znovuobnovení trati," potvrzuje novojičínský starosta Ivan Týle.

Starosta dodal, že odstoupit od znovuobnovení trati jsou ochotni za podmínky, že budou vědět, jak tato trať bude fungovat či jak budou nastaveny majetkoprávní záležitosti na území jednotlivých obcí. Některé obce například navrhují využití pozemků pro cyklostezku.

Opravy jednokolejné železniční trati z Nového Jičína přes Hostašovice do Valašského Meziříčí si podle odhadů Správy železniční dopravní cesty vyžádají až 90 milionů korun. Mluvčí Správy Pavel Halla upřesnil, že se připravují podklady pro opravu.

"V současné době ještě čekáme na stanovisko Krajského úřadu, který jsme požádali, aby se vyjádřil k perspektivě objednávání osobní železniční dopravy v budoucích letech. Zároveň ještě čekáme na vyjádření provozovatele vojenské vlečky napojené na tuto trať a současně s tím už připravujeme projektovou dokumentaci, která bude podkladem pro výběrové řízení na zahájení oprav," dodal Halla.

autor: Petr Havránek
Spustit audio

Více z pořadu