Za smrt při zorbingu policie obvinila provozovatele atrakce

9. říjen 2009

Za smrt učitele na Třinecku padla první obvinění. K tragédii, při níž se také těžce zranil patnáctiletý mladík, došlo na školním výletě letos v červnu při adrenalinovém sportu zvaném zorbing. Učitel spolu s žákem sjížděli kopec v gumové kouli, která narazila do stromu. Podle policie k tomu došlo kvůli špatnému zajištění. Provozovatelům atrakce hrozí vězení.

Pro žáky jedné z novojičínských základních škol to měl být příjemný závěr roku, který měla okořenit trocha adrenalinu na kopci nedaleko Jablunkova. Učitel s žákem procházejí instruktáží a spouštějí se ze svahu. Gumová koule přeskočí síť a zastaví se o 300 metrů dál o strom.

Podle šéfa frýdeckomísteckých kriminalistů Tomáše Václavíka atrakci její majitelé špatně zajistili. "Nepřizpůsobili ji podmínkám, ve kterých to bylo prováděno. To znamená svahu, úhlu svahu, zádržnému systému a podobně," upřesnil kriminalista.

Třídní učitel zemřel na místě, žáka transportoval vrtulník do nemocnice se zlomeninami a vnitřním zraněním. Teď je chlapec doma a už jej vyslechli i policisté. "Vyjádřil se i k průběhu jízdy v zorbové kouli. Uvedl, že vůbec nezaregistroval, že by nějakou záchytnou síť měli projet," potvrdil mluvčí frýdeckomístecké policie Ivan Žurovec.

Zorbing je poměrně nový sport, bude proto třeba provést řadu posudků, než padne obžaloba. "Obdobný případ doposud vyšetřován nebyl, musí se proto vyčkat výsledků znaleckých expertiz a poté bude vyhodnocena právní kvalifikace a posouzeno podání obžaloby," vysvětluje státní zástupce Emil Švarný.

Dvěma majitelům firmy provozující atrakci hrozí až pětiletý trest. Byli obviněni z ublížení na zdraví s následkem smrti z nedbalosti. V jejich sídle ve Vendryni u Třince jsme dnes nikoho nezastihli. Oba muži podle kriminalistů své pochybení připouštějí. V osudový den prý byli přesvědčeni, že mají vše pod kontrolou. Policisté chtějí vyšetřování uzavřít zhruba za měsíc.

Rodičovské sdružení Základní školy Tyršova v Novém Jičíně, kde učitel pracoval, založilo po tragické události finanční sbírku na pomoc pozůstalé rodině. Po učiteli zůstala manželka a dvě dcery ve věku dva a čtyři roky. Na účet 193 908 508/0600 mohou zájemci přispět do 15. prosince. Pak bude konto zrušeno a vybraná částka předána manželce zesnulého učitele.


Čtěte také:
Školní výlet skončil v Třinci tragickou smrtí učitele
Při zorbingu byly podle policie porušeny předpisy

Spustit audio

Více z pořadu