Do Hlučína se po desetiletích vrátil židovský hřbitov

15. říjen 2009

Do Hlučína se po více než 60 letech vrátil židovský hřbitov. V regionu je to po dlouhé době teprve čtvrtý případ, kdy se podařilo dostat na původní místo alespoň část tehdejších náhrobků. Staré kameny našli hlučínští milovníci historie tam, kde by je nikdo nečekal.

V roce 1814 byl židovský hřbitov v Hlučíně založen a modliteb se po devastaci náhrobků během války dočkal až teď. "Tradovalo se, že je to někde v korytě potoka, ale teprve na upozornění místních jsem se rozhodl hledat takovou sondou. A jak je vidět, náhrobky jsem našel," řekl nám už před dvěma lety hlučínský patriot Mojmír Sonek.

Z náhrobků nacisté udělali v roce 1943 obyčejný odvodňovací kanál. A brzy se na všechno zapomnělo. Pan Sonek tomu ale udělal přítrž.

Hlučínský starosta Bernard Ostárek vnímá znovuotevření hlučínského hřbitova jako důstojné vyrovnání se s minulostí. "Tady tito Židé žili ještě za první republiky, pak z města odešli, ale v 18. a 19. století tady žili a určitě přispěli k rozvoji města," řekl.

Židovský hřbitov v Hlučíně

Tam, kde židovský hřbitov stál, vyrostlo po válce pohřebiště Rudé armády. Teď je všechno jako dřív i když v mnohem menším měřítku. "Pokud mají shodný názor na to, že pořádek a řád světa je dobré udržovat, tak je to fajn," ocenil spolupráci s radnicí vrchní zemský rabín Karol Sidon.

Je pozoruhodné, jak velký počet lidí o obnovu tohoto místa v Hlučíně usiloval. Přestože židovská komunita tady nikdy příliš silná nebyla.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu