Májovák zvítězil v soutěži dechových orchestrů

18. říjen 2009
Zprávy , Zprávy

Absolutním vítězstvím velkého dechového orchestru Májovák z Karviné skončil čtrnáctý ročník mezinárodní soutěže velkých orchestrů v Ostravě. Čtrnáct velkých orchestrů z České republiky a Polska usilovalo o vítězství ve dvou kategoriích od pátečního odpoledne do sobotního večera, a to před mezinárodní porotou.

Dirigent nejlepšího dechového tělesa, karvinského Májováku Marek Prášil navíc získal i cenu za nejlepší výkon dirigenta této soutěže. "Přiznám se, jsem spokojený s výkonem orchestru. Myslím si, že ze sebe vydali, co mohli. Říkal jsem jim - zahrejte tak, abyste byli sami spokojeni. Myslím, že se to povedlo a to je důležité," ohodnotil vítězství svého orchestru Prášil.

Velký dechový orchestr Májovák z Karviné oslavil minulý rok 100 let od svého založení a patří dnes k jednomu z mála uniformovaných hornických hudebních těles v České republice. Na jeho úspěchu se podílejí dirigenti Marek Prášil a Vlastimil Blažek. Cenu za nejlepší umělecké zpracování povinné soutěžní sklady Eduarda Kudeláska "Španělská rapsodie" získal v nejvyšší kategorii Dechový orchestr mladých Příbor.

Na soutěži se dohromady představilo čtrnáct tuzemských a polských kapel - například orchestry z Katovic, Příboru, Jihlavy nebo Karviné.

autor: Artur Kubica
Spustit audio