O osudu vyhořelého domu v Karviné rozhodne statik

28. říjen 2009
Zprávy , Zprávy

Vyhořelý dům v karvinském ghettu dnes prohlédne statik. Rozhodne, jestli se dá požárem zničená budova opravit nebo ji čeká demolice. Oheň vzplál na půdě domu obývaného sociálně slabšími rodinami. Policisté spolu s hasiči už krátce po požáru vyloučili úmyslné zapálení.

Pravděpodobnou příčinou požáru je špatná elektroinstalace a chybná napojení přímotopů. "Bude muset být prověřeno, zda s přímotopy bylo bezpečně manipulováno a zda byly bezpečně a podle předpisů zapojeny. Pokud se prokáže, že přímotopy byly napojeny nelegálně, určitě se do vyšetřování zapojí i policie," potvrdila karvinská policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Kolem vyhořelého domu je natažená policejní páska a na místo dohlížejí strážníci. Nájemníci se totiž chtějí dostat dovnitř pro své věci. Tam ale nemohou. Zda a kdy se budou moci do domu vrátit, rozhodne až přivolaný statik. Město postiženým rodinám poskytlo dočasné přístřeší.

To nejdůležitější pro nájemníky vyhořelého domu vyřizuje sociální pracovnice Eva Kropivnická. "Poskytnuta jim je ubytovna, možná bude i nějaká jednorázová pomoc. Nějaké vybavení, deky a tak podobně," řekla pracovnice.

Dům v Marklovické ulici v Karviné-Hranicích začal hořet v pondělí kolem 21:30. Požár, který zničil střechu i s půdními prostorami, hasiči zlikvidovali až po půlnoci. Evakuováno byla dvacítka obyvatel.

autoři: ada , tif
Spustit audio