Do modernizace železnice v kraji půjde téměř pět miliard

5. listopad 2009

Moravskoslezský kraj se dočká v příštím roce rekordní investice do železničních staveb. Necelých pět miliard korun je nejvíce ze všech krajů v republice. Tyto informace potvrdila Správa železniční dopravní cesty. Většina z této sumy připadá na evropské fondy a téměř dvě miliardy korun na český státní rozpočet.

Železniční koridor Český Těšín - Mosty u Jablunkova - 1,8 miliardy korun, dalších 223 milionů korun si vyžádá oprava a zkapacitnění trati Studénka - Mošnov. Na elektrifikaci úseku Ostrava-Kunčice - Český Těšín bylo vyčleněno 1,5 miliardy korun. Tyto investice ale z velké části skončí až v následujících letech. Jen koridor u Českého Těšína přijde celkově na více než devět miliard.

Investice plánují i České dráhy. Do konce příštího roku utratí za opravy nádražních budov téměř 140 milionů korun. Jde o stanice na severní a střední Moravě. Jak potvrdila regionální mluvčí Českých drah Kateřina Šubová, nejvíce peněz - přes 30 milionů korun - dostane Jeseník. Stranou nezůstane ani Moravskoslezský kraj.

"Do konce letošního roku zpřístupníme veřejné prostory pro cestující na frýdlantském nádraží. Ta investice v rámci Českých drah je 4,75 milionu korun. Menší opravy se dotknou stanic Ostrava-Kunčice a Suchdolu nad Odrou, kde budeme zpevňovat plochy u opraveného objektu. Velká investice během příštího roku čeká také naši administrativní budovu ve ostravského hlavního nádraží," upřesnila mluvčí.

České dráhy chtějí opravit také nádraží v Olomouci, v Holešově na Kroměřížsku, Bojkovicích na Uherskohradišťsku i Jeseníku. Například modernizace olomouckého nádraží si vyžádá 18 milionů korun. Regionální správa se v současné době stará na území Moravskoslezského, Olomouckého a Zlínského kraje o 1321 budov, z toho je 173 budov výpravních.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu