Opava otevřela Obecní dům za 140 milionů

10. prosinec 2009

Opavská radnice poprvé ukázala zbrusu nový Obecní dům. Oprava staré bankovní pobočky v památkové zóně včetně nákupu budovy stála zhruba 140 milionů korun a polovinu zaplatí evropské fondy. Díky tomu získalo město důstojné zázemí nejen pro kulturní akce.

"Od našich předků jsme zdědili tak významné instituce jako Slezské divadlo nebo Slezské zemské muzeum a myslím, že je šance, že z Obecního domu by časem mohla vzniknout takhle vážená instituce," říká opavský primátor Zbyněk Stanjura ještě předtím, než sám poprvé projde domem, který uzavírá historickou Ostrožnou ulici v Opavě.

Ještě před čtyřmi lety tady byla banka. Dům opavská radnice koupila za 30 milionů korun a uspěla pak s žádostí o evropské dotace.

Prohlídka ještě prázdné prostorné galerie dává tušit, co bude hlavním poznávacím znakem tohoto domu. Dějiny Opavy všude kam se podíváte. Něco, co město doposud nemělo.

"Prostě chceme, aby každá ta část budovy nějakým způsobem posilovala pozitivní vztah k našemu městu. Aby připomínala společenské hodnoty, které naše město má," dodává ředitelka Opavské kulturní organizace Irena Šindlerová.

Historická, velkoryse prostorná budova, kde jsou pohromadě galerie, salónky, stylové posezení vesměs laděné do šedohnědozelena. Kinokavárna, hudební klub, obrazy starých purkmistrů a jeden z taháků - nemůžete přehlédnout zachráněnou starou trezorovou místnost. Obsahy bankovních přihrádek vystřídají úplně jiné hodnoty.

Že půjde vždy o směs, dokazuje i program prvního dne pro veřejnost, kterým je sobota. Tak třeba operní árie a o patro výš laptop music - jedna žena, jeden počítač.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu