Stávková pohotovost v automobilce Hyundai končí

15. prosinec 2009

Vedení automobilky Hyundai se dohodlo s odboráři. Ve firmě tak končí stávková pohotovost. Management souhlasil s požadavky odborářů na zrušení přesčasů. Účastníci spontánní stávky ze začátku prosince nebudou potrestáni, což byl jeden z nejdůležitějších důvodů dlouhého vyjednávání.

Vedení firmy souhlasilo s požadavky na zrušení přesčasů, kvůli kterým na začátku prosince asi 400 pracovníků firmy spontánně stávkovalo. Stávkující nebudou potrestáni.

"Lidé, kteří vyvolali stávku, budou ochráněni. V dohodě bude také to, že příští taková akce bude ze strany firmy stíhaná a že s tím každý v uvozovkách souhlasí. Ale to uvidíme," potvrdil šéf odborů KOVO Josef Středula.

Nejsilnější český odborový svaz KOVO chtěl situaci v nošovickém závodě řešit i na mezinárodní úrovni. Předseda odborového svazu KOVO Josef Středula měl o sporech informovat Světovou federaci kováků i jihokorejskou centrálu firmy Hyundai.

Vedení firmy se s odbory také dohodlo, že zaměstnanci přijdou na dobrovolnou pracovní sobotu 19. prosince, aby firma mohla splnit výrobní plán.

Automobilka Hyundai nyní zaměstnává dva tisíce lidí. Sériovou výrobu rozjela loni v listopadu. Do letošního září vyrobila zhruba 80.000 vozů, její současná výrobní kapacita je 200.000 automobilů ročně.

autoři: rep , Petr Havránek
Spustit audio

Více z pořadu