Ostrava nechce ve městě dálniční poplatky, zřejmě neuspěje

18. prosinec 2009
Zprávy , Zprávy

Ostravská radnice chce, aby řidiči ve městě neplatili za dálnici D1. Bojí se dopravních komplikací, které mimo jiné přinese plánovaná rekonstrukce svinovských mostů. Vedení magistrátu proto žádá ministerstvo dopravy o výjimku. Úřad ale vzkazuje, že nevyhoví.

Zhoršená dopravní situace ve městě a vliv zplodin na životní prostředí - hlavní argumenty ostravské radnice pro to, aby byla dálnice ve městě zadarmo. Řidiči budou dálniční známky potřebovat už od ledna. Počítá s tím chystaná vyhláška ministerstva dopravy.

Ostrava ale nesouhlasí a chce výjimku. "Byla by to i významná pomoc pro životní prostředí. Nemluvě o tom, že teď se budou opravovat svinovské mosty a ta dálnice převezme i velkou část dopravy, která tudy jde. Když to bude zpoplatněno, všechny tyto věci to zhorší. Myslím, že je katastrofa, že jsme tu výjimku nedostali a že pan ministr nerozhoduje se znalostí věci," říká primátor Petr Kajnar.

Ministerstvo dopravy prostřednictvím mluvčího Jakuba Ptačinského vzkazuje, že neustoupí a platit se bude. "Obecně ať jde o Ostravu, Prahu nebo Brno postupuje ministerstvo vždy stejně a v souladu se svým dlouhodobým plánem, o kterém byly i kraje informovány. A tudíž, že obchvaty jednotlivých měst budou zpoplatněny. Důvod je jednoduchý. Ministerstvo dopravy s tím má určitá vydání a nepředpokládá, že by v tuto chvíli na tom cokoli měnilo," vysvětlil mluvčí.

Ostrava tak pravděpodobně neuspěje, přestože město příští rok čekají dopravní komplikace. V květnu má totiž odstartovat rekonstrukce svinovských mostů, které jsou údajně nejfrekventovanějším místem v Ostravě. Denně tam podle statistik projede 48.000 aut. Ulevit by měla právě dálnice.

autor: mik
Spustit audio