Ministerstvo bude jednat s rodiči dětí s cukrovkou

2. únor 2010
Zprávy , Zprávy

Rodiče dětí nemocných cukrovkou se sejdou se zástupci ministerstva práce a sociálních věcí. V Ranním interview Radiožurnálu to slíbil náměstek resortu Marián Hošek. Stovky rodičů připojily svůj podpis pod petici proti ministerstvu. Nedostávají sociální příspěvky za to, že se starají o těžce nemocné děti.

Rodiny s dětmi nemocnými cukrovkou se dostávají do existenčních potíží. Tvrdí, že jim úředníci nepřiznávají sociální příspěvek. Stovky rodičů už podepsaly protestní petici proti ministerstvu práce a sociálních věcí.

Zatímco diabetologové shodně potvrzují, že malé děti s cukrovkou nejsou soběstačné, radnice a posudkoví lékaři docházejí k opačnému závěru, a proto rodiče nedostávají sociální příspěvky na péči o osobu blízkou.

Podle náměstka ministerstva práce a sociálních věcí Mariána Hoška je úřad ochotný s postiženými rodinami jednat: "Rádi se setkáme s těmito rodiči, abychom se vzájemně i poučili, ale na druhou stranu abychom poznali i konkrétní příběhy, které nám můžou ukázat, jestli nenastala chyba v daném posouzení jednotlivého stavu."

Příběh čtyřleté Simonky z Ostravy

Jednou z postižených rodin jsou Šaročtí z Ostravy. Jejich čtyřletá dcera Simonka má inzulínovou pumpu zavedenou přímo do břicha. Bez ní žít nemůže. Její rodiče musí 24 hodin denně kontrolovat jestli je Simonka v pořádku.

Otec chodí do práce, matka se o dceru musí starat doma. Ještě donedávna dostávala příspěvek 9000 korun měsíčně, teď ale úředníci magistrátu rozhodli, že dítě je soběstačné, a nedali jí ani korunu.

Simončina diabetoložka Naděžda Filáková ale jednoznačně říká, že toto dítě se bez pomoci matky neobejde. "Je léčená inzulínovou pumpou, kterou vzhledem k věku sama ovládat neumí, sama si nevyměňuje kanylky, nezváží a neodměří si jídlo, neurčí si výměnné jednotky a dávku inzulínu. Soběstačná určitě není," upozorňuje diabetoložka.

Šárka Nosálková ze sdružení Dítě s diabetem potvrzuje, že rodiče Simonky nejsou sami. "Tento problém se týká určitě celé republiky, proto jsme začali s peticí. První fáze je sběr podpisů," uvedla Nosálková.

Ministerstvo práce a sociálních věcí kritiku odmítá. Tvrdí, že sociální příspěvky se nemohou rozdávat podle diagnózy.

autor: ada
Spustit audio