V Karviné sbírají podpisy na petici proti spalovně

11. únor 2010

Vášně, emoce, zlost - to vše provázelo veřejnou diskusi o plánované spalovně odpadů v Karviné. Má se do ní vozit smetí z celého Moravskoslezského kraje, které moderní technologie přemění na teplo. Lidé však přednostem stavby nevěří a mají strach, že spalovna ještě více zamoří ovzduší v regionu.

Jdu ulicemi Stonavy, která leží pár kilometrů od Karviné, tedy od místa, kde má vyrůst spalovna odpadů. Lidé mají z obří stavby strach. Jako třeba 73letý Vlastimil Pospíšil, kterého potkávám, když venčí svého jezevčíka Lesana. "Pokud by byla nějaká petice, tak ji určitě podepíšu. Budeme proti tomu bojovat," říká odhodlaně.

Spalovnu v sousední Karviné pan Pospíšil nechce. Už tak se mu špatně dýchá a má strach, že se to ještě zhorší: "Kdyby tady ještě udělali spalovnu, museli bychom se asi odstěhovat."

"Na oknech jsou bílé parapety, a když je utřete, druhý den budou černé," dodává. O špatném ovzduší na Karvinsku ví své, je to hornický důchodce: "Když je v ovzduší prach, tak ani nevycházím ven. Dělal jsem 35 let na dole a špatně se mi dýchá."

Před radnicí mám schůzku se stonavským starostou Ondřejem Febrem. "Když jsem si prošel materiály o spalovně, zjistil jsem, že ještě přidává škodliviny do ovzduší. A to si už vážně nemůžeme dovolit," vysvětluje a dodává: "V místě, kde je největší výskyt různých nemocí, opravdu nemůžeme takové věci stavět."

Jak je to tedy se spalovnou? Vyřeší potíže s tunami odpadu, nebo ještě více zatíží ovzduší na Karvinsku? Probrat tyto otázky mohli lidé v aule Slezské univerzity v Karviné.

Přišel i Milan Machač z krajského úřadu: "Myslím si, že nejde o oprávněné obavy. Je nutné řešit komunální odpad - vzniká u každého z nás a skládky se nedají donekonečna rozšiřovat. Nehledě k tomu, že zátěž od skládky komunálního odpadu je horší, než pokud budeme řízeně - a to podtrhuji - a se všemi opatřeními odpad energeticky využívat."

V sále Slezské univerzity v Karviné je už podle mého odhadu takových padesát lidí a stále přicházejí další a další.

"Ovzduší je tady v Karviné už dost špatné a ještě to má být horší. Proč spalovnu nepostaví třeba někde u Frýdku-Místku, kde ovzduší není ještě tak zamořené?" ptá se rozhořčeně jeden z odpůrců stavby.

"Chceme si poslechnout pro a proti. Já osobně nejsem ani pro ani proti," sděluje mi jiný účastník diskuze.

"Další komín v této oblasti, i když se zdůvodňuje jakýmkoli způsobem, samozřejmě produkuje škodliviny," přidává svůj názor další muž v sále. Diskutovat o spalovně nakonec přišla asi stovka lidí.

"Ať si ji kraj postaví někde jinde, ale ne v Karviné," shrnuje rozhořčeně postoj většiny odpůrců spalovny další z diskutujících. A muž, který se právě dostal k mikrofonu, jeho názor doplňuje: "Neustále se argumentuje, že v Německu nebo ve Vídni to stojí také. Je třeba si uvědomit, že Karviná není Vídeň."

Spalovna má v sále však i své příznivce. "O čem tady diskutujeme? Vždyť tohle je vyloženě smetiště celého kraje!" sděluje svůj názor jeden z nich.

Zastánci stavby odmítají mluvit o spalovně. Používají název Krajské integrované centrum, které má z odpadů vyrobit teplo. Šéfem společnosti je Petr Bělan. "Jde o složité a drahé zařízení, které zařídí, že celkově emise nakonec poklesnou," vysvětluje.

Zastánci spalovny promítali grafy a tabulky. Odpůrci používali emoce, a dokonce na místě sbírali podpisy na petiční archy proti stavbě.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu