Přípravy lékařské fakulty přijede do Ostravy prověřit komise

16. únor 2010

Akreditační komise přijede do Ostravy prověřit připravenost Ostravské univerzity na lékařskou fakultu. Její členové si mimo jiné prohlédnou rekonstruovaný Ústav anatomie a Ústav histologie a embryologie, které dnes vysoká škola slavnostně otevřela v Ostravě-Zábřehu.

Pokud by komise rozhodla o udělení akreditace, první medici by začali studovat v Ostravě už letos. Ostravská univerzita je po všech stránkách připravena, je přesvědčen rektor Jiří Močkoř.

"Teď jsme ve fázi, kdy jsme vybudovali veškeré prostorové, přístrojové kapacity a zabezpečili jsme i personální kapacity, to znamená asi 200 lidí vyučujících, kteří se musí podílet na výuce, docentů, profesorů, odborných asistentů a podobně," upřesnil rektor.

Nová pracoviště, která vznikla rekonstrukcí bývalých nemocničních pavilonů v Ostravě-Zábřehu za čtyři miliony korun, budou sloužit výuce teoretických předmětů. Další 1,5 milionu korun stálo vybavení piteven, laboratoří a dalších odborných pracovišť. Právě ta jsou pro přípravu lékařů klíčová.

"Anatomie, embryologie a histologie jsou vlastně základní obory, které musí každý student zvládnout, aby mohl dále pokračovat v dalších lékařských oborech. Čili my těmto oborům říkáme obory preklinické," zdůrazňuje docent Jaroslav Horáček.

Pro potřeby lékařské fakulty chce univerzita zrekonstruovat ještě bývalý porodnicko-gynekologický pavilon. Investice za zhruba půl miliardy korun má rozšířit budoucí kapacity. Pokud škola získá dotace, zahájí stavbu ještě letos.

"I kdyby se nám nepodařilo za nějakou dobu rekonstruovat ten pavilon, tak výuka by mohla probíhat v dalších budovách a samozřejmě ve fakultní nemocnici," uzavírá rektor Jiří Močkoř.

Do příprav lékařské fakulty se dosud investovalo 30 milionů korun. Pokud bude verdikt akreditační komise kladný, do prvního ročníku by mohlo nastoupit 80 studentů. Rozhodnutí se očekává v dubnu.

Spustit audio

Více z pořadu