Na Moravě a ve Slezsku se stupňuje boj o mediky

22. únor 2010

Konkurenční boj o mediky v regionu se přiostřuje. Olomoucká fakultní nemocnice a tamní univerzita zpochybnily možnou akreditaci studia lékařství v Moravskoslezském kraji. Prohlášení, které vydaly necelý týden před návštěvou komise ministerstva školství v Ostravě, považuje ostravská radnice i univerzita za nepřípustné zasahování do procesu akreditace.

Přestože akreditační komise přijede do Ostravy teprve koncem tohoto týdne, vedení olomoucké Univerzity Palackého, tamní fakultní nemocnice a lékařské fakulty už teď vydalo společné stanovisko k neudělení akreditace. "Faktem je, že na lednovém zasedání akreditační komise neudělila Ostravské univerzitě akreditaci," říká kancléř Rostislav Hladký.

To je nesmysl, oponuje předsedkyně akreditační komise Vladimíra Dvořáková. "Akreditační komise opravdu nic takového nerozhodla. To je naprosto nepravdivé tvrzení," řekla. Vysvětlila, že komise zatím pouze vytkla Ostravské univerzitě několik nedostatků. "My se domníváme, že jsou odstranitelné. Pokud se je žadateli podaří odstranit, bude to v pořádku. Pokud ne, poté dáme doporučení neudělit akreditaci," dodala Dvořáková. O tom se ale rozhodne nejdříve v dubnu.

V žádném případě tedy není o neudělení akreditace rozhodnuto, jak tvrdí kancléř Univerzity Palackého Rostislav Hladký. Ten zároveň zpochybnil i existenci statutu ostravské fakultní nemocnice. "Ve Fakultní nemocnici Ostrava vznikly obavy, že po případné reorganizaci nemocnice přijde Ostrava o statut fakultní nemocnice, poněvadž nebude mít přímou vazbu na některou z lékařských fakult. Zejména pokud v Ostravě nevznikne v reálném čase lékařská fakulta."

Ředitele Fakultní nemocnice Ostrava Svatopluka Němečka tyto informace překvapily. O podobných tématech v poslední době s nikým nejednal. "To bylo aktuální před dvěma lety, kdy se diskutovalo o univerzitních nemocnicích. Myslím, že v současné době to pro nemocnici nějaký zásadní problém není. Prioritní pro nás je lékařská fakulta v Ostravě," dodal ředitel.

Vypadá to tedy, že za prohlášením o neudělení akreditace je pouze konkurenční boj. Jak připustil rektor Univerzity Palackého Olomouc Miroslav Mašláň, v případě vzniku lékařské fakulty v Ostravě se sníží zájem o studium medicíny v Olomouci. "Myslím si, že stávající lékařské fakulty jsou schopny pokrýt potřeby této země," řekl.

Vedení Ostravské univerzity i Města Ostrava nicméně považuje postup olomouckých kolegů a jejich stanovisko k neudělení akreditace za nehoráznost. Mluvčí Ostravské univerzity Eva Kijonková potvrdila, že komise po škole požaduje odstranění některých problémů, například v oblasti vyučujících na budoucí lékařské fakultě. Vše by se mělo objasnit tento týden. V žádném případě ale ještě nebude jasné, jestli v Ostravě vznikne lékařská fakulta. O tom se bude rozhodovat několik dalších týdnů.

autoři: Ivan Sekanina , Michal Schoffer
Spustit audio

Více z pořadu