Senát: O sporech kolem bytů OKD může rozhodnout jen soud

19. březen 2010
Zprávy , Zprávy

O sporech kolem bytů OKD může rozhodnout jen soud. Senát to konstatoval po dnešní více než tříhodinové debatě o petici nájemníků bytů bývalé těžařské společnosti. Na rozdíl od poslanecké sněmovny se do usnesení horní komory parlamentu nakonec nedostal požadavek, aby do kauzy vstoupila vláda.

Petice, kterou podepsalo více než 13.000 lidí, se týká sporu kolem předkupního práva pro nájemníky téměř 45.000 bytů tehdejší firmy OKD. Roman Macháček, který stojí v čele občanského sdružení nájemníků, usilujících o koupi bytu, není s výsledkem jednání senátorů spokojen.

„To usnesení jako takové vůbec nic neřeší. My samozřejmě chceme, aby senátoři jasně řekli, že smluvní závazky by měly být plněny. Z našeho pohledu je to výsledné usnesení, které přijal Senát v naší věci, alibistické. V podstatě přijali usnesení, že naši kauzu rozhodne soud. To víme i bez nich,“ řekl Macháček.

Za převod bytů dostala RPG Industries od ministerstva financí pokutu 30 milionů korun, protože podle něj porušila privatizační smlouvu. Náměstek ministra financí Ivan Fuksa dnes v Senátu řekl, že firma pokutu dosud odmítá zaplatit. Žádný smluvní závazek prý neporušila. Ministerstvo financí podle Fuksy proto RPG Industries zaslalo poslední výzvu k zaplacení pokuty, pokud ji znovu odmítne, podá žalobu k rozhodčímu soudu.

Spustit audio