Tisíce nezaměstnaných berou podporu a zároveň mohou vydělávat

24. březen 2010

Každý desátý nezaměstnaný v Moravskoslezském kraji dostává kromě podpory také pravidelnou výplatu. Platné zákony jim umožňují měsíční výdělek až 4000 korun a současně nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Podle ředitelky Úřadu práce v Ostravě Yvony Jungové řeší spousta firem tímto způsobem ekonomickou krizi, protože za své pracovníky nemusí odvádět pojištění a ušetří na daních. Jak ale dodává, obětí jsou sami zaměstnanci, i když si to teď vůbec nepřipouští.

„Oni ti zaměstnavatelé jsou v podstatě v pohodě, protože vědí, že jejich zaměstnanci jsou krytí úřadem práce. Ale zaměstnanec by si měl uvědomit, že se mu tato doba práce nezapočítá do důchodu, že nemá nárok na nemocenskou, že tím pádem vlastně bude mít i nižší důchod. Nicméně spousta lidí do toho jde,“ upozornila Jungová.

Je to jako ve známé pohádce o tom, jak přijet oblečená neoblečená, obutá neobutá, učesaná neučesaná. Firma člověka propustí, ten se dostane do evidence nezaměstnaných a pak opět podepisuje dohodu s původním zaměstnavatelem. V součtu dostane stejné peníze, ale ztrácí sociální výhody.

„Máme takových lidí v evidenci kolem jednoho tisíce a z roku na rok to číslo narostlo na dvojnásobek. Je to pro ty lidi jakoby ta horší možnost, na druhé straně se není čemu divit, protože volná místa nejsou a lidé radši přijmou v podstatě cokoli než nic,“ říká ředitelka Úřadu práce v Opavě Jarmila Mateřánková.

Je to vynucený kompromis, dodává Radovan Burkovič, jednatel ostravské pracovní agentury. Potvrzuje, že takto firmy postupují velmi často.

„Ty firmy stojí před jediným rozhodnutím. Buď propustí opravdu třicet nebo šedesát procent lidí, nebo druhá možnost - budu doufat, že se situace zlepší a ty lidi nechám u sebe pracovat alespoň v tom nekolidujícím zaměstnání. Na Slovensku to využívají velmi často, říkají tomu mezipracovní trh. Aby lidé alespoň trochu pracovali, neseděli doma na podporách, případně pak na sociálních dávkách,“ vysvětluje Burkovič.

S důsledky ekonomické krize se budeme na pracovním trhu, jak dodávají analytici úřadů práce, setkávat ještě hodně dlouho.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu