Pravděpodobný žhář z Vítkova byl v jiné kauze zproštěn obžaloby

13. duben 2010

Krajský soud v Ostravě dnes osvobodil dvojici mladíků obžalovaných z napadení lidí na koncertu v Rýmařově. Jeden z nich, David Vaculík, patří k podezřelým ze žhářského útoku na dům Romů ve Vítkově. Okresní soud ho dříve za útok na účastníky koncertu potrestal podmínkou. Odvolací soud ale dnes původní rozsudek zrušil. Podle soudce se totiž neprokázalo, že by zločin obžalovaní spáchali.

Podle obžaloby oba souzení s nejméně deseti dalšími komplici nejprve vhodili do klubu Erna dýmovnici se slzným plynem. Účastníky koncertu, kteří pak vyběhli ven, postupně zbili tyčemi a teleskopickými obušky. Okresní soud za to Vaculíkovi vyměřil podmínku, druhý útočník Tomáš Vassiov měl ve vězení strávit dva roky. Odvolací senát ale rozsudek zrušil a oba mladíky osvobodil.

„Odvolací soud dospěl k názoru, že na základě provedených důkazů, které byly pouze nepřímé a tak, jak byl skutek žalován, nebylo možno jistě prokázat, že ten skutek spáchali skutečně obžalovaní,“ potvrdila mluvčí Krajského soudu v Ostravě Barbara Plchotová.

Proti rozhodnutí odvolacího soudu už není přípustný řádný opravný prostředek, je možné pouze za zákonem stanovených podmínek podat dovolání. Žalobce novinářům řekl, že mimořádný opravný prostředek pravděpodobně využije.

Krajský soud v Ostravě se začátkem května začne zabývat žhářským útokem na dům romské rodiny ve Vítkově. Společně s Vaculíkem v této souvislosti stanou před soudem i další tři pravicoví extremisti. Hrozí jim 12 až 15 let vězení, případně i výjimečný trest.

autoři: ada , tif
Spustit audio

Více z pořadu