Ostravská fakultní nemocnice má unikátní robotický ozařovač

21. duben 2010

V onkologickém centru Fakultní nemocnice Ostrava slavnostně otevřeli špičkové pracoviště první svého druhu ve střední a východní Evropě a pomůže podstatně rozšířit léčebné možnosti ostravské onkologie. Jde o kybernetický ozařovač nádorů v dosud velmi špatně přístupných místech lidského těla.

CyberKnife, jak se nový robotický ozařovač jmenuje, představuje novou generaci přístrojů a špičku ve své třídě. Dává jednoznačně novou šanci lidem, kteří byli kvůli umístění svého nádoru prakticky neléčitelní.

CyberKnife je velmi složité zařízení za 200 milionů korun. Dokáže ozařovat některé nádory v mozku, ale také ve slinivce, plicích, páteři nebo v játrech. Jeho zprovoznění je událost nejen pro Ostravu nebo Moravskoslezský kraj, ale pro celé české zdravotnictví, řekl při slavnostním otevření pracoviště náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr.

„Tato ozařovací technologie je unikátní ve střední a východní Evropě a je nová - Česká republika zatím takovou nemá. Její obrovskou výhodou je, že umí ozařovat nádory i velmi malé, nádory poblíž životně důležitých orgánů. Jedná se o zásadní posun v léčbě nádorových onemocnění a jedná se i o posun nejen v tom smyslu, že umožňuje léčit nádory, které jsme dosud ozařovat neuměli, ale že je umíme ozařovat i výrazně šetrněji,“ vysvětlil náměstek.

Kybernetický nůž dokáže ozařovat s přesností na desetiny milimetru, nádor si sám vyhledá a reaguje na pohyb či dýchání pacienta. Obrovskou předností je, že šetří zdravé tkáně a šetří také pacienta.

Jak řekl přednosta onkologické kliniky David Feltl, denně budou ambulantně léčit tři nové pacienty. Délka jednoho sezení se prodlouží na jednu až tři hodiny. To kvůli větší přesnosti zaměřování. Celková doba léčby se ale výrazně zkrátí. Ročně by mělo projít zařízením 600 pacientů z celé republiky.

Na světě je nyní v provozu zhruba 160 kybernetických nožů, většina v USA. Ostrava je v Evropě 13 pracovištěm, které má tento ozařovač k dispozici.


Cyberknife - nový unikátní přístroj, který lékařům z ostravské fakultní nemocnice pomůže v boji proti rakovině. Jak funguje? A jaké nádory umí léčit? Ptát se můžete i vy přednosty onkologické kliniky Davida Feltla. Bude hostem naší dnešní Lékárny, která startuje krátce po 14. hodině.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio