Policie obvinila dva lidi z útoku zápalnou lahví v kolonii Bedřiška

22. duben 2010

Za útok zápalnou lahví v ostravské kolonii Bedřiška policie obvinila dva lidi. Jde o mladou ženu a jejího nezletilého syna. Potvrdili to romští aktivisté. Ministr vnitra Martin Pecina dnes v Ostravě řekl, že kriminalisté případ objasnili. Policie ale zatím bližší informace odmítá sdělit s tím, že veřejnost se detaily dozví až na zítřejší tiskové konferenci.

V osadě Bedřiška znovu stoupá napětí. Někteří lidé, které policie zadržela, se už vrátili zpátky domů. Jsou doslova pár metrů od rodiny, která se stala terčem žhářského útoku. Napjatou atmosféru potvrzuje i romský aktivista Kumar Vishwanthan. „Je tam vysoká hladina emocí. Bylo tam slyšet hádky, napětí,“ říká. Městská policie proto v lokalitě výrazně posílila hlídky.

Dušan Podraný, otec rodiny, která se stala terčem žhářského útoku, přiznává, že další život se sousedy, o které se zajímá policie, bude těžký. „Jestli to udělali, bude tady mít špatné bydlení,“ myslí si.

Osadou Bedřiška nyní obcházejí nejrůznější fámy. Lidé se například baví o tom, že podezřelá rodina měla styky s pravicovými radikály. „Kamarádí se se skinheady,“ tvrdí tento námi oslovený muž. Ověřit tyto informace ale dnes prakticky nebylo možné.

„I toto bylo předmětem šetření a také k této skutečnosti se vyjádříme až na zítřejší tiskové konferenci. V současné chvíli mohu potvrdit pouze to, že naši kriminalisté se zabývají prověřováním nových informací, jsou prováděny zejména výslechy osob, které se analyzují a posuzují s dalšími důkazy,“ řekl náměstek krajského policejního ředitele Dalimil Sypták.

Pachatelé hodili zápalnou láhev s vysoce hořlavou látkou do domku romské rodiny v polovině března.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu