Za útokem v kolonii Bedřiška stojí osobní spory

23. duben 2010

Osobní spory stojí za žhářským útokem v ostravské kolonii Bedřiška. Zločinu předcházela emotivně vypjatá situace mezi sousedy. V Ostravě to dnes oznámili policisté, kteří dopadli dva podezřelé. Matku a jejího syna už soud poslal do vazby. Kriminalisté vyloučili rasový motiv, neprokázalo se ani, že by obvinění měli vazby na extremistické skupiny.

Kriminalisté mají proti obviněným řadu důkazů. Svědectví, biologické stopy i otisky prstů. V jejich obydlí také provedli rozsáhlou domovní prohlídku.

„Co se týče hořlaviny, kterou použili při vyhotovení zápalné lahve, měli ji doma. V daném případě byly pravděpodobným motivem jednání osobní vztahy. V průběhu trestního řízení obě osoby spolupracovaly,“ potvrdila státní zástupkyně Brigita Bilíková.

Kriminalisté prověřili 200 lidí včetně všech obyvatel Bedřišky. „Podobná jednání jsou v naší společnosti nepřijatelná. Chtěl bych tímto dát jasný signál všem potencionálním pachatelům, že pokud se rozhodnou páchat nějaký žhářský útok, vždycky budou mít co dělat s elitními detektivy a vyšetřovateli,“ varoval náměstek krajského policejního ředitele Dalimil Sypták.

Podezřelá rodina žije doslova přes ulici od obětí a atmosféra tam je ještě napjatější. Už došlo k hádkám a ostrým výměnám názorů. Před eskalací napětí varuje i romský aktivista Kumar Vishwanathan. „Snažili jsme se trošku uklidnit paní Podranou. Bude to teď hodně těžké,“ poznamenal.

Místostarosta ostravské části Mariánské Hory a Hulváky Jiří Boháč o napětí v Bedřišce ví. „To znamená, že tam pravidelně jezdíme, bavíme se i s okrskáři a s Policií ČR a řešíme tu situaci,“ řekl místostarosta.

Mladistvý může dostat za pokus vraždy až desetiletý trest, jeho matka pak až dvacetiletý trest vězení.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu