Stavbu protipovodňových hrází ve Vávrovicích provázejí průtahy

28. duben 2010
Zprávy , Zprávy

Městská část Opava-Vávrovice je jednou z mála obydlených oblastí, která není vůbec chráněna proti záplavám. V některých místech lidé potvrzují, že mají vodu v domě téměř neustále. Řešením je stavba hráze na břehu řeky Opavy. Tento plán ale naráží na složité výkupy pozemků. Druhou věcí je, že pro tamní obyvatele nejsou povodňové evakuace ničím neobvyklým.

Zní to zvláštně, ale v celých Vávrovicích a hlavně v jejich okrajové části Držkovice si lidé na velkou vodu zvykli. Ze sklepů už ji ani nečerpají, protože je to zbytečné.

Hráz je ovšem nutná, dodává vávrovický starosta Jaroslav Černý. Přestože Povodí Odry plánuje začátek stavby už na příští rok, zřejmě se tato investice neuskuteční. Část obyvatel s ní nesouhlasí.

„Obeslali jsme vlastníky nemovitostí a bohužel šestnáct tyto hráze odmítlo. Hlavním důvodem je, že by přišli o podstatnou část zahrádek za rodinnými domky,“ vysvětlil starosta.

Poslední šancí je veřejné projednávání koncem května. Přesvědčit všechny je nutné, dodává mluvčí Povodí Odry Čestmír Vlček. „Bude pokračovat jednání, aby stavba byla realizovatelná, aby se o územní rozhodnutí mohlo požádat,“ řekl.

Nová pravobřežní hráz by měla Vávrovice ochránit před zvednutou hladinou. Blízké Držkovice jsou ale bez šance úplně, musela by se kolem nich totiž postavit kruhová zeď - podobně jako ve středověku, což je nemožné.

I přes permanentní nebezpečí jsou tady lidé víceméně v klidu. „Člověk si zvykne i - jak se říká - na šibenici,“ uzavírá debaty jeden z místních.

autor: mrk
Spustit audio