Krnovská synagoga získá na rekonstrukci 30 milionů korun

8. květen 2010
Zprávy , Zprávy

Krnov a tamní synagoga se stanou jedním z deseti center židovské kultury v České republice. Je to záměr projektu nazvaného Revitalizace židovských památek, na kterém se ministerstvo kultury dohodlo s Federací židovských obcí. Krnovská synagoga by se přitom měla stát centrem pro celé české Slezsko, od Jeseníku po Český Těšín.

Podobnou památku na severní Moravě a ve Slezsku nenajdete. Krnovská synagoga z konce 19. století je jediná svého druhu v původním stavu. Díky projektu revitalizace se opět zaskví v celé kráse. Za desítky milionů korun z ministerstva kultury bude například nová fasáda a okapy.

„V interiérech nás čeká výmalba sálů, obnova částí původní výzdoby včetně restaurátorských prací, doplnění mobiliáře, historizujících lamp, lustrů, nasvícení sálů,“ vyjmenovává správce synagogy Jan Stejskal.

Na zařazení synagogy do skupiny vybraných center židovské kultury vydělá jednoznačně i město. Ostatně zastupitelé vyjádřili podporu projektu už před dvěma roky.

„Definitivní zahrnutí krnovské synagogy do velkého projektu záchrany židovských památek je pro naše město zásadním přínosem. Krnovská část projektu bude mít rozpočet kolem 30 milionů korun a měla by zahrnovat kompletní rekonstrukci synagogy včetně vybavení,“ potvrzuje mluvčí radnice Dita Círová.

Celková rekonstrukce začne koncem roku. Památka přitom nebude sloužit pouze bohoslužbám. „Protože řady židovské komunity byly zasaženy těžce událostmi druhé světové války a komunita je nepočetná, tak počítáme s tím, aby synagoga byla otevřena všem lidem. Takže nebude určena jen pro ten náboženský účel, ale určitě i pro kulturní, výstavní účely,“ upozorňuje správce Stejskal.

Dodal, že záměrem je vytvořit synagoze zázemí pro turisty z celého světa.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio