Sesuv půdy v Horních Bludovicích ohrožuje okolí říčky Lučiny

21. květen 2010
Zprávy , Zprávy

Sesuvy promáčené půdy je nejvíce ohroženo Karvinsko a Frýdecko-Místecko. Obecní a městské úřady se spolu s geology snaží najít alespoň provizorní řešení, aby se utržené svahy dále nepohybovaly. Boj s vývojem počasí teď vedou obyvatelé Horních Bludovic u Havířova.

Část břehu se propadla do řeky Lučiny a hrozí její celkové zatarasení. Na místě jsou experti a hledají nějaké krizové řešení, potvrdil geolog Luděk Kovář. Tento sesuv má v kategorii nebezpečnosti nejvyšší stupeň číslo tři.

„Skýtá to nebezpečí vůči obyvatelům, takže je třeba to řešit. Od začátku, kdy se to sleduje, je ten posun asi metr a půl. V podstatě ten úsek, zatím je to odhad, protože nemáme přesné zaměření, to se teprve bude dělat, je asi 250 metrů, kde je ta řeka ohrožena,“ upřesnil geolog.

Sesuvem půdy je ohroženo šest rodinných domů. Bludovický starosta Zdeněk Knyč doufá, že se nenaplní nejhorší předpovědi geologů.

„V současné době je svah prakticky v řečišti Lučiny. Dochází k tomu, že ta hlína je odnášena proudem, ale asi stovka stromů se sesuvem k řečišti přibližuje a může způsobit zatarasení celé trasy řečiště,“ dodal starosta.

Sesuvů půdy je v Moravskoslezském kraji asi dvacet. V pohybu zůstává podmáčený svah v Karviné-Ráji, kde sesuv utrhl asi 200 metrů cesty. Kvůli sesuvu svahu v Havířově nad tokem Stružník bude muset město nechat odklonit potok zhruba pět metrů od původního koryta.

Už ve čtvrtek přibyly další sesuvy například v Markvartovicích na Opavsku a Staré Vsi nad Ondřejnicí na Ostravsku. Kvůli sesuvům byli evakuováni také lidé z domů v Bukovci na Jablunkovsku.

Vlivem povodní hrozí sesuvy svahů hlavně v oblastech s jílovitými půdami, které nejsou schopny vlhkost rychle odvést a na rozdíl od písčitých půd vysychají pomaleji.

autoři: mrk , tif
Spustit audio