Ostravští policisté dopadli zloděje, kteří vykrádali ordinace lékařů

3. červen 2010

Postižené děti z Ostravy přišly o důležitou pomůcku. Speciálně upravený počítač jim ukradli zloději. Pachatelé vnikli do rehabilitačního stacionáře, kde se malí klienti léčí. Právě na počítači se děti učily komunikaci a tím se připravovaly na školní výuku. Kriminalisté už trojici zlodějů dopadli, na svém kontě mají 45 vykradených objektů, z toho dvanáct ordinací. Způsobená škoda celkem přesahuje 800.000 korun.

V policejní služebně v Ostravě-Porubě bylo na jaře pořádně dusno. V městské části přibývalo vykradených objektů, hlavně ordinací. A případy rostly geometrickou řadou. Šéf ostravských kriminalistů Radovan Vojta proto vydal jasný rozkaz: Nasadíme všechny síly na dopadení pachatelů. Akci dali krycí název Dental.

„Po analytickém vyhodnocení situace jsme rozhodli, že zřídíme speciální skupinu, která skrytě monitorovala vytipované objekty. Při akci Dental bylo průběžně nasazeno vždy denně dvacet policistů, kteří se na této akci podíleli,“ upřesnil kriminalista.

Policisté zatkli trojici mladíků, dva z nich byli závislí na výherních automatech. „Motivem těch trestných činů byly samozřejmě peníze, protože pořád potřebovali hrát a hrát,“ říká policista Daniel Naivert.

Okradli i postižené děti

Zloději závislí na hracích automatech bez skrupulí vykradli i stacionář pro postižené děti. Zřejmě si mysleli, že berou běžný počítač, jenže to byl omyl. Tento přístroj je nenahraditelnou pomůckou pro malé pacienty. Byl speciálně upravený a děti se na něm učily komunikovat. Jen tak zvládnou nástup do školy.

„To byly vyloženě počítače, které měly přizpůsobené programy pro děti. Byly to specializované programy na adaptované myši, plochá obrazovka, kterou jsme dostali darem. Měly to na pracovním stole, který se dal přizpůsobit práci těch dětí. Takže o to to bylo horší,“ říká vrchní sestra Darja Waczyńska.

Zloději vykradli také mnoho ordinací. I tam brali počítače. Šéf kriminalistů Radovan Vojta ujišťuje, že citlivé informace o pacientech se do podsvětí nedostanou.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu