Policie narušila zásobování ostravské drogové scény

9. červen 2010

Policisté zatkli prodejce heroinu, kteří zásobovali celou ostravskou drogovou scénu. Při domovních prohlídkách u nich našli téměř osm kilogramů heroinu, pervitin a marihuanu. Hlavní postavou byl osmačtyřicetiletý Vietnamec, který si takto nelegálně mohl vydělat až deset miliónů korun. Kromě něj jsou obviněny ještě dvě mladé Češky. Droga od těchto obchodníků letos v květnu zabila devatenáctiletou dívku, která se předávkovala heroinem.

Pink haus - to je krycí název akce, při které policisté zatkli prodejce drog. Nejde o náhodné pojmenování. Dealeři vydávali drogy ze svého růžového domku v Ostravě. V minulosti to byl nevěstinec, pak ho koupil 48letý Vietnamec, který sám drogy nikdy neužíval, a zřídil tady nonstop výdejnu drog.

„Prodej a distribuce heroinu probíhala čtyřiadvacet hodin denně, v jakékoliv noční době nebyl problém,“ popisuje kriminalista Pavel Václavík.

Právě z růžového domku doputovala dávka i k devatenáctileté studentce. Slušná dívka s výbornými studijními výsledky byla už rok závislá a neúspěšně se pokoušela léčit. Droga od dealerů ji zabila. Předávkovala se.

Její otec si myslí, že policisté měli zatýkat daleko dříve. „Pokud policie tuhletu skupinu sledovala více než rok, je pro mě nepochopitelné, proč nezasáhla dříve. Podnětem vlastně byla až smrt naší dcery. Já jsem ostravský Toxi tým upozorňoval na situaci s naší dcerou už loni v létě a čekal jsem na nějakou reakci. Žádná, dá se říci, nebyla,“ říká.

Šéf ostravských kriminalistů Radovan Vojta ale vysvětluje, že smrt mladé studentky nebyla impulsem k zatýkání drogových dealerů. „Prvotní impulsy jsme získali na začátku roku 2009, kdy jsme z kriminálního prostředí získali informace o tom, že na určitém území Ostravy dochází k prodeji heroinu,“ vysvětluje kriminalista.

Podle policejních statistik zemřelo v Moravskoslezském kraji za posledních pět let na předávkování drogou pět lidí.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu