Soutěž na zástavbu ostravské Černé louky vyhrál Maxwan

18. červen 2010

Urbanistickou soutěž na novou podobu Černé louky v Ostravě vyhrála kancelář Maxwan z Amsterodamu. Za svůj návrh inkasuje 900.000 korun. Architekti určili, že dominantou Černé louky bude park směřující k řece Ostravici, který budou obklopovat zejména kulturní instituce.

Například kunsthalle, koncertní síň anebo umělecký inkubátor chce postavit radnice, pokud Ostrava získá titul Evropské hlavní město kultury 2015. Jak potvrdil náměstek primátora Lubomír Pospíšil, magistrát se zavázal, že na proměnu bývalého výstaviště dá dvě miliardy korun.

„Zaprvé musíme vyhrát hlavní město, to je příliv financí a všechno, co k tomu patří. Musíme udělat nějaké územní řízení, potom se bude muset vyhlásit na jednotlivé komponenty, které tady jsou, jednotlivé soutěže. Kdybychom to náhodou nevyhráli, tak si nemůžeme dovolit - já říkám aspoň 50 procent z toho, co je tady v té práci, abychom neuskutečnili. To jsme schopni utáhnout vlastními silami,“ říká Pospíšil.

Dominantou Černé louky by se podle vítězného návrhu měl stát park. Předseda poroty Josef Pleskot ho označil jako park 21. století. „Je tam celá řada prvků pro hry, potkávání a je tam určitá bezbariérovost nebo průtočnost ve všech směrech. Ten park vlastně není žádným způsobem směrovaný, člověku v něm může být vlastně docela dobře,“ řekl Pleskot.

S vítězným návrhem i dalšími pracemi se zájemci budou moci představit na výstavě, kterou chce tým Ostrava 2015 zpřístupnit na Černé louce už během červencového festivalu Colours Of Ostrava tak, aby ji mohlo vidět, co nejvíce lidí.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu