Obchodní centrum Slezanka v Opavě je opět terčem kritiky

22. červen 2010

Kdo změní historické centrum Opavy? Odpověď na tuto otázku je v současné době velmi ožehavou věcí. O možnost postavit ve středu města obchodně-zábavní centrum se rozpoutal boj mezi dvěma developery a řešení zatím nenašli ani opavští zastupitelé.

Více než čtvrt miliardy korun zaplatila před časem opavská radnice za část obchodního centra Slezanka na Horním náměstí. Teď nabízí k pozdějšímu prodeji další pozemky v tomto místě.

„Byla bych ráda, kdyby se napsala úplně jiná smlouva a úplně jiným stylem,“ říká opoziční zastupitelka Pavla Brady. Vyrukovala s celou řadou připomínek o nevýhodnosti postupu radnice. Ta měla nabídnout pozemky pod Slezankou firmě Crestyl, která už připravuje další stavby v těsné blízkosti. „Trošku se obávám, aby se tento bod neobjevil na nějakém nenadále svolaném mimořádném zastupitelstvu během léta,“ dodává.

Nakonec se ale překvapivě nehlasovalo a bod byl narychlo stažen z jednání. „Poměrně mě to překvapilo,“ stručně reagoval zástupce konkurenčního investora, firmy Develon, Radim Bajgar.

Ani Omar Koleilat z Crestylu nadšený rozhodně nebyl. „Najednou je z toho kontroverzní bod, když otázka rozvoje této lokality ve spolupráci s námi je už pětiletou záležitostí a pracuje na ní několik opavských firem,“ poznamenal.

Opavský primátor Zbyněk Stanjura je spíše opatrný. „Třeba někteří pochopili z té smlouvy, jak je dnes navržena, že město musí vykupovat nemovitosti. Já vím, že to tak není, nicméně byl návrh, abychom tam deklaratorně dali ještě odstavec, že město není povinno,“ říká primátor.

Nepřehledný boj o centrum Opavy je pozoruhodný i proto, že o pár metrů dál, v areálu bývalého pivovaru, vzniká konkurenční obchodně-společenský komplex, tentokrát v režii Develonu. Toto všechno je zároveň i hrou o čas a velké peníze, protože zástupci obou investorů do podzimních voleb čekat příliš nechtějí.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu