Obce na Třinecku žádají vyřešení neustálých kolapsů v dopravě

25. červen 2010

Obce na Frýdecko-Místecku se přou kvůli kamionům. Nevyhovující kapacita silničního tahu na Slovensko a současná dopravní omezení trápí obyvatele na Třinecku a Jablunkovsku. V minulých dnech se na silnici I/11 kvůli opravám tvořily mnohakilometrové kolony aut. Jedna z obcí proto požaduje odklon těžké dopravy na jiný hraniční přechod. Tím ale naráží na odpor v jiných částech kraje.

Zřejmě nejhorší je teď situace v Hrádku, kde se uprostřed obce staví najednou železniční koridor a přeložka silnice. Přes staveniště současně projíždí klikatou cestou tisíce kamionů.

„Pořád jsou zácpy. Ráno, odpoledne, pořád. Komplikuje mi to i podnikání. Než se tady dostaneme, musíme jezdit polními cestami, je to hrůza,“ popisuje místní podnikatel Lefteris Korexidis.

Když nedávno frézovali silničáři kus vozovky u Třince, doprava se téměř zastavila. Vedení sousední obce Bystřice došly nervy a žádá úřady o okamžité řešení. Tamní starosta je kvůli tomu připraven silnici zablokovat. Jeho kolega Robert Borski z Hrádku jej podporuje.

„Pokud by byla iniciativa nějakým způsobem tu kamionovou dopravu aspoň trochu omezit, tak bychom se k tomu velmi rádi chtěli připojit,“ říká Robert Borski.

Jediným řešením je odklon dopravy. Ten ale naráží na odpor například ve Frýdku-Místku. Podle náměstka primátorky Petra Cvika nepřichází v úvahu.

„Přineslo by to ještě další přetížení už tak svízelné dopravní situace ve Frýdku-Místku. Pokud by tahle výzva šla směrem na kraj, budeme se neustále odvolávat a budeme bránit občany města,“ upozorňuje náměstek.

Přesměrování kamionů je vyloučené i podle Iva Murase z krajského úřadu. Mimo jiné by narazilo na mezinárodní dohody.

„Nemůžeme si dovolit přesměrovat dopravu na jiný přechod. A zadruhé jedna ta domnělá objízdná trasa vede kolem přehrady v pásmu hygienické ochrany a ta druhá je přes Příbor, kde je to v současné době celé rozkopané z důvodu výstavby obchvatu a dalších oprav. Čili objízdná trasa neexistuje,“ poznamenal Muras.

Výzvou Bystřice se bude zabývat i ministerstvo dopravy. Jisté ale je jen to, že řidiče čekají na silnici už brzy další omezení.

Spustit audio

Více z pořadu