Okolí katedrály čeká rekonstrukce, zmizí další veřejné WC

23. červenec 2010
Zprávy , Zprávy

Okolí katedrály v centru Ostravy bude důstojnější. Odstartovala rekonstrukce tamních prostranství. Změní se zeleň i systém parkování. Navždy také zmizí tamní veřejné toalety. V centru krajské metropole tak zůstanou pouze jediné. Stěžují si Ostravané i podnikatelé, kteří službu v podstatě nahrazují.

Šest milionů korun zaplatí Moravská Ostrava a Přívoz za úpravu infrastruktury okolo katedrály Božského Spasitele. Práce podle místostarosty Jiřího Havlíčka skončí do zimy.

„Bude nově zřízeno parkování, vznikne tam 51 míst, takže tam bude větší kapacita než doposud. Současně s tím se kácejí stromy, takže bude výsadba nových zakrslých višní. Ruší se stávající veřejné záchodky, které byly v havarijním stavu a byly de facto půl roku mimo provoz,“ popisuje místostarosta.

Veřejnost tak teď může využívat jediné záchody v centru, a to naproti hotelu Imperial. Pracuje tam paní Marcela a jak sama říká, zájem lidí je minimální. „Nechtějí tam, že je tam smrad a zima. Bojí se, že je tam někdo přepadne. Je to tady 30 let v takovém stavu, že mi z deseti záchodů fungují dva,“ upozorňuje.

Ostravané, které jsme oslovili, si na kvalitu služeb stěžují. „Určitě jich není dost a když už to člověk potřebuje, je to zavřené v nepravou chvíli. Opravdu není kde. Jedině restaurace nebo něco takového,“ řekla nám například jedna z kolemjdoucích.

Majitel jednoho z fast foodů v centru Ostravy ale nadšený není, hůře se jim udržuje čistota. „Také jsou tady zvýšené náklady na vodu, na údržbu, na toaletní papír. A taky nám vadí takoví ti vandalové, kteří vždycky něco urvou, posprejují,“ říká.

Radnice centrálního ostravského obvodu doufá, že situaci pomůže vyřešit nový objekt, který by mohl vyrůst na proluce na Zámecké ulici. Plánuje se, že půjde o parkovací dům.

„Ideální by bylo, kdyby se do toho pustil soukromý investor. My jako město si tam můžeme dát podmínku veřejných záchodků, to je samozřejmě možné,“ dodává ostravský primátor Petr Kajnar.

I kdyby se našel investor a přijal by podmínky města, stavba by podle něj nebyla hotová dříve než za čtyři až pět let.

autor: mik
Spustit audio