Dopravními problémy na Třinecku se bude zabývat speciální skupina

30. červenec 2010

Ministr dopravy Vít Bárta řešil v Moravskoslezském kraji problémy s kamiony. Obyvatelé tamních obcí požadují zlepšení neúnosné situace, kterou způsobují tisíce projíždějících těžkých aut. V minulých dnech kvůli tomu opakovaně zablokovali tranzitní tah na Slovensko.

Dočasné řešení má navrhnout speciální pracovní skupina, kterou ministr založil během své návštěvy v Moravskoslezském kraji. Tým pod vedením bývalého ministra Gustava Slamečky má navrhnout, jak dočasně omezit jízdy kamionů. Vít Bárta očekává první výsledky do tří týdnů.

„Začne urychleně pracovat na řešení, které pan Slamečka pojmenoval jako časově omezené použití tranzitní přepravy kamionů v těch rizikových úsecích v dopoledních a odpoledních hodinách, kdy se lidé nejvíc potřebují přesouvat a v té době jsou nejvíc omezováni tou kamionovou přepravou,“ řekl Bárta.

Ministr také připomněl, že kasa pro nové dopravní stavby je momentálně prázdná a stát si musí ujasnit své priority.

Organizátoři silničních blokád na Třinecku s výsledky jednání s ministrem dopravy spokojeni nejsou. Iniciátora protestů, starostu Bystřice Ladislava Olšara zklamalo, že ministr neslíbil peníze na pokračování stavby nové silnice.

„Devadesát procent mé nespokojenosti je s tím, že řekl, že se zastavují veškeré dopravní stavby. To znamená, že otazník visí i nad definitivním dokončením I/11. Peníze vždycky byly, jsou a budou, jenom ten stát musí říct, co je jeho prioritou. Budeme-li mít tanky a grippeny a nebo spokojené občany, kteří pět kilometrů do práce zajedou za nějaký reálný čas a ne za dvě hodiny,“ poznamenal Olšar.

K možným řešením, která by regionu pomohla od problému s nadměrnou zátěží kamiónů, ministr řekl, že se pokusí vyvolat jednání s automobilkou Hyundai, která v regionu ve velké míře převáží zboží, aby omezila transport v době špičky.

Zaznělo také, že je možné v určitou denní dobu zvýšit mýtné, aby dopravci využili jinou trasu v rámci Evropy. Zda ministr starosty přesvědčil, se ukáže až v příštích.

autoři: tif , Michal Schoffer , VR
Spustit audio

Více z pořadu