Třinec se přidal k městům, která omezují hazard novou vyhláškou

10. srpen 2010

Města v Moravskoslezském kraji bojují proti hazardu novou vyhláškou. Brání se tak hlavně šíření takzvaných videoterminálů. Zatímco umístění běžných automatů může město přímo ovlivnit, jejich nové typy povoluje přímo ministerstvo financí. Obce byly donedávna proti jejich rozmachu bezmocné, nyní mají možnost je alespoň zpoplatnit. Nedávno přijatý zákon, který to umožňuje, využili v Bohumíně, Krnově, Novém Jičíně a dalších městech. Podobnou vyhlášku schválili zastupitelé v Třinci.

V Třinci narazíte na hernu, ať jdete téměř kamkoliv. Řada lidí s nimi má neblahé zkušenosti.

0:00
/
0:00

Prohrané výplaty, půjčky a nakonec exekuce. To je problém, který je na vzestupu i v Třinci, konstatuje vedoucí sociálního odboru tamní radnice Ellen Raszková.

„Vidíme, když předtím měli nějaké majetky a najednou tyto věci nejsou, mají problém vůbec vyžít z dávky na měsíc a přicházejí hned začátkem dalšího měsíce a už zase chtějí nějaké finance. Takže my víme, že takoví lidé jsou a že tu pomoc potřebují,“ dodává Raszková.

Město v těchto dnech nechává proškolit několik úředníků, kteří budou radit lidem ve finanční tísni. Starostka Věry Palkovská doufá, že ke zlepšení přispěje i větší zpoplatnění hazardu.

„Není hlavním cílem, aby do rozpočtu připlulo další větší množství peněz. Hlavním cílem je omezení a doufáme, že se nám to tímto způsobem podaří,“ říká starostka.

Vzhledem k tomu, že námi navštívené herny provozují v Třinci cizinci, jejich názor se nám zjistit nepodařilo.

Ve městě jsou rozesety více než tři stovky běžných automatů, videoterminály je ale rychle dohánějí.

„Provozovatelé neměli povinnost ohlašovat městskému úřadu počet povolovaných videoterminálů. Tam to může být v řádu stovek,“ odhaduje vedoucí ekonomického odboru Michaela Mitrengová.

Vloni zaplatili městu za provozovatelé automatů necelé čtyři miliony korun. Za každý videoterminál si teď připlatí 20.000 korun ročně.

Spustit audio

Více z pořadu