Policie objasnila případ letní exploze u dálnice v Ostravě

15. září 2010

Policie objasnila výbuch dřevěné budky u dálnice v Ostravě. Nástražný výbušný systém tam odpálila parta mladíků, která tím završila narozeninovou oslavu. Dva z nich teď čelí stíhání z poškození obecně prospěšného zařízení.

V Ostravě-Nové Vsi u řeky Odry, kde výbuch zničil dřevěnou budku, už stojí nový objekt. Policisté pracovali s několika verzemi. Například, že jde o přípravu atentátu na daleko větší objekt. Nakonec se ale ukázalo, že šlo o trochu hloupou klukovinu. Pyrotechnik amatér chtěl zpestřit narozeniny svému kamarádovi a použil k tomu nelegální výbušninu.

„Zjistili jsme, že se jedná o vojenský imitační prostředek, který imituje dělostřelecký granát, a to jak zvukem, tak tlakovou vlnou, nebo světelným zábleskem,“ říká policista Radim Bena.

Jenže než kriminalisté došli k těmto výsledkům, museli prověřit všechny stopy a vyšetřování bylo hodně rozsáhlé.

„Ihned od počátku byla věci věnována značná pozornost právě pro způsob provedení. Byl zřízen speciální pracovní tým,“ potvrzuje policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

Když zkušení kriminalisté v ranních hodinách začali zatýkat celou skupinku mladíků, nestačili se divit jejich reakci. Žádné zapírání se tentokrát nekonalo.

„Čekali na to, až policie pro ně, dá se říct, přijede a můžou se k tomu doznat. Byli z toho nešťastní, když zjistili, že se tím policie zabývá. Nejdříve si mysleli, že se jedná o nějakou boudu, ve které nic není a prostě nikomu chybět nebude,“ popisuje s úsměvem Bena.

Ostravská chemička, které budka patří, tvrdí, že detonace zničila stavidla a v případě povodní by tak podnik nemohl regulovat hladinu řeky a hrozilo zatopení celého areálu.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu