Ostrava se připravuje na 18. ročník Evropských dnů handicapu

30. září 2010

Ostrava bude už poosmnácté hostit Evropské dny handicapu. Do krajské metropole se sjedou lidé s postižením či specifickými potřebami i ti, kteří se o ně starají. Vůbec poprvé do Ostravy zavítají hosté z Ukrajiny anebo Albánie.

Evropské dny handicapu (EDH) oficiálně odstartují velkým fotbalovým turnajem až v pondělí, neoficiálně už ale začaly. V internetové aukci se draží díla deseti handicapovaných umělců. Jak dodává organizátorka EDH a předsedkyně Asociace Trigon Olga Rosenbergerová, peníze dostanou přímo děti.

„Dostanou hlavně své první peníze, o kterých si mohou rozhodnout a mohou je využít tak, jak chtějí. Navíc je to motivuje i v další jejich činnosti,“ řekla Rosenbergerová.

V rámci čtyřdenní akce ale dostanou prostor i vážnější témata. Na velké konferenci zástupci českých i zahraničních organizací budou porovnávat, jaké podmínky mají lidé, kteří pracují v sociálních službách.

Ředitel ostravské organizace Čtyřlístek Svatopluk Aniol říká, že je těžké lidi v tomto zaměstnání motivovat. Jde hlavně o peníze. Jeho kolegové průměrně vydělávají 15.000 korun.

„To je to, že ti lidé dělají soboty, neděle, přesčasy, noční. Ten člověk, když normálně nastupuje, tak je to třeba částka 9000 a tak, protože v nařízení vlády je to jasně nalajnované a pak máte ještě pár korunek, které můžete rozdělit. Takže s tím nic nenaděláte. To znamená, že ti lidé skutečně - ačkoliv takto pečují o jiné lidi, takovou dřinu mají, tak jsou absolutně na tom chvostu,“ upozorňuje.

Odborníci budou v Ostravě také řešit problematiku financování sociálních služeb, uplatnění dospělých autistických lidí a také rozdají ocenění Křišťálový kamínek.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu