Stavba silnice I/11 na Opavsku by mohla pokračovat v roce 2012

7. říjen 2010
Zprávy , Zprávy

Ministerstvo dopravy chce poslat na stavbu silnice mezi Ostravou a Opavou až 9 miliard korun. Je to plán na roky 2012, 2013 a 2014. I když v návrhu rozpočtu na příští rok je na důležitý úsek Mokré Lazce - Ostrava jen 30 milionů, v dalších letech by se situace měla výrazně změnit.

Na obnovu stavebních prací v roce 2012 plánuje ministerstvo uvolnit kolem 1,5 miliardy korun. Rozestavěná část hlavního tahu z Ostravy na západ Moravskoslezského kraje by tak mohla být dokončena v závěru roku 2014.

„Komunikaci I/11 v té západní části skutečně máme na mapě namalovánu. Závisí to samozřejmě také na tom, kolik dostaneme peněz od ministerstva financí, ale rádi bychom tuto stavbu stavěli,“ potvrdil mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Kvůli zastavení stavby silnice směrem na Opavsko a Bruntálsko podepsaly petici tisíce obyvatel dotčených obcí. Sdružení pro výstavbu silnice I/11 a I/57 zároveň varuje před unáhleným optimismem. Nic zatím není oficiálně potvrzeno, ve skutečnosti je budování této strategické silnice stále fakticky zastavené.

„Naše sdružení bude velmi bedlivě sledovat projednávání rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury na rok 2011 na půdě poslanecké sněmovny,“ dodal Martin Dostál ze sdružení.

Na silnici I/11 mezi Ostravou a Opavou, která se začala stavět loni v březnu, se doposud proinvestovalo zhruba 460 milionů korun. Nutné jsou další 4,3 miliardy korun. Podle krajského úřadu si konzervace rozestavěné silnice vyžádá přes 250 milionů korun.

autoři: mrk , tif
Spustit audio