V kraji přibývá lidí, kteří se ocitli ve finanční tísni

26. říjen 2010

Stále více lidí v Moravskoslezském kraji se ocitá ve finanční tísni. Vyplývá to ze statistik soudů i občanských poraden. Odborníci se shodují v tom, že lidé si počínají nerozumně. Kupují si ve velkém zboží na splátky, na které pak nemají. Problematické jsou i úvěry od nebankovních společností.

Dobře počítat, dobře číst a myslet na budoucnost. Podle odborníků jediná rada proto, abychom se nedostali do problémů s dluhy. Veronika Bílá pracuje v občanské poradně ostravského sdružení Společně - Jekhetane. Obrací se ni stále více lidí. A některé příběhy jsou odstrašující.

„Jeden odstrašující příklad se týká paní, která po tři čtvrtě roce zjistila, že přepsala družstevní byt na zástupce firmy, od které si půjčila peníze. Brala to, jako že to je zajištění na tři roky po dobu splácení úvěru a nedošlo jí, že tímto se zbavuje svého družstevního bytu,“ popisuje Bílá.

O tom, že je situace dramatická, svědčí i statistiky krajského soudu v Ostravě. V roce 2008 soudci řešili tisícovku insolvenčních případů. Letos už mají na stolech zhruba 2300 spisů. Případů, kdy se lidé dostanou do potíží kvůli zdraví či ztrátě zaměstnání, je podle soudkyně Pavly Tomalové málo.

„Těch 80 až 90 procent je osob, které se dostaly do tohoto oddlužení svým nezodpovědným chováním, kdy si neumějí spočítat nebo spíš nechtějí vidět, kolik mají příjmů, kolik jsou schopni utáhnout jednotlivých půjček. V tom je celý problém,“ upozorňuje soudkyně.

Podle odborníků je v Česku trendem život na dluh. Své o tom vědí i policisté. Podle šéfa krajské hospodářské kriminálky Martina Válka se předlužení lidé dopouštějí i úvěrových podvodů.

„Předkládá v některých případech i fiktivní doklady o výši svého příjmu. Mnohdy ti lidé ani nejsou zaměstnaní a dopouštějí se tak úvěrového podvodu,“ dodává kriminalista.

Od začátku příštího roku začne platit nový spotřebitelský zákon, který dává lidem více možností, jak vycouvat z nevýhodných nákupů. Zavede i přísnější pravidla pro obchodníky, situaci s předlužením ale nevyřeší.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu