Centrum individuálních sportů vychovává talentované sportovce

8. listopad 2010

Centrum individuálních sportů Ostrava zajišťuje tréninkové podmínky pro nejtalentovanější mladé sportovce v kraji, a to především v olympijských sportech. Tato nezisková organizace letos oslavila pět let existence, což je důvod pro malou rekapitulaci.


Talentovaní sportovci potřebují pro svůj růst kvalitní zázemí. Tak by se dal stručně shrnout hlavní důvod, proč Centrum individuálních sportů vzniklo. Co je jeho hlavní náplní, doplňuje jeho ředitelka a zároveň jedna z trenérek atletiky Taťána Kocembová-Netoličková.

"Zajišťujeme našim reprezentantům podmínky pro tréninkový proces, dáváme jim příspěvek na soustředění, regeneraci, lékařské zajištění, materiální vybavení a všechno, co k tréninkovému procesu potřebují."

Centrum sdružuje téměř padesát sportovců ve věku od deseti do šestadvaceti let. Podmínkou jejich přijetí je umístění do třetího místa v rámci České republiky a zařazení do reprezentace v příslušné věkové kategorii. Aktuálně se v centru věnují čtrnácti sportovním odvětvím.

"Mezi ty nejúspěšnější patří plavání, atletika a stolní tenis. Měli jsme dva sportovce na olympijských hrách v Pekingu, na paralympiádě vybojovala Markéta Sidková bronzovou medaili," připomíná někdejší běžkyně úspěchy centra, které jsou v současných českému sportu nepříliš nakloněných podmínkách malým zázrakem.

"Myslím si, že se podařilo udělat kus práce. Je za tím neskutečné úsilí těch sportovců a jejich trenérů, kteří jsou celkem nedocenění, protože někteří z nich to dělají po práci zdarma ve svém volném čase a mají od nás pouze dvakrát za rok symbolické odměny," dodává Kocembová-Netoličková.

Centrum individuálních sportů nepůsobí jen v Ostravě, ale v celém Moravskoslezském kraji. Například v Třinci mají základnu řecko-římští zápasníci. Na jejich sportovní výchovu zde dohlíží také olympijský vítěz z Mnichova Vítězslav Mácha. Proč se rozhodl připojit k tomuto projektu? "Po revoluci se u nás zrušila tréninková střediska. V Centru individuálních sportů pomaličku vzniká jenom to, co už tady fungovalo dříve. Ale bude to ještě nějakou dobu trvat, než se nám podaří vybudovat centrum, jako jsou v Německu, ve Francii nebo jaká kdysi byla u nás."

Sídlem centra je Městský stadion ve Vítkovicích a také většina tréninkových míst leží na území Ostravy. Podmínky k přípravě zde sice podle Taťány Kocembové-Netoličkové nejsou špatné, ale k ideálu mají daleko.

"Víme, že tady chybí třeba hala na míčové hry. A hlavně tady chybí hala na atletiku. Atleti tím hodně trpí, přes zimu jsme zavření ve stometrovém atletickém tunelu, kde můžete trénovat dálku, výšku, překážky a sprint, ale jiné disciplíny tam nemají šanci."

autor: Michal Kliment
Spustit audio